E-sigaret lubab kohvikusse

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigaretiga saab kaasa akulaadija, edaspidi tuleb juurde osta padruneid.
E-sigaretiga saab kaasa akulaadija, edaspidi tuleb juurde osta padruneid. Foto: Urmas Luik

“Mul sai suits tühjaks, kas sul akulaadijat on?” Kõlab jaburalt? Praegu küll, aga tulevikus ilmselt nii tüütult tavaliselt.


Eestis on e-sigarette ametlikult müüdud kolm kuud ja vähe on neid, kes sellest kuulnud, veel vähem käes hoidnuid.



Kui Eestis e-sigarette müügiks pakkuva OÜ Elgery juhatuse liige Oliver Lehtsaar toimetusse jõudis, kogunes peagi ta ümber huvilisteparv. Põnevus oli küll lakke keritud, aga niisama suur skepsis, sest ega tervisele ohutuna reklaamitav nikotiinita suits saa mekkida paremini kui rasvata piim maalapsele või alkoholita vein veinigurmaanile.



Nii oligi testimisjärgne esimene reaktsioon valdavalt imestusest suured silmad ja tõdemused stiilis “ei olegi paha!”. Veel katsetamist ja eri maitsete proovimist ning pühapäevasuitsetajad tunnistasid asja põnevaks.



Pakk-päevas-tõmbajatel jätkus juttu suitsunurgas kauaks. “Kui ma ostan selle kalli suitsu, aga minu organism nõuab ikkagi nikotiini, läheb raha vett vedama,” leidis üks. “Praegu on hea töö ajal pausi teha. Lähed suitsunurka, tõmbad ühe suitsu ära ja tööle tagasi. Aga see ei saa ju otsa, nii võib istuma jäädagi!” teatas teine. “Aga kas baaride töötajad ikka teavad, et seda tohib tõmmata?” küsis kolmas. “See trendikas välimus võib mõne mittesuitsetaja suitsetajaks meelitada, ja siis pole raske pärissigarettide peale üle minna,” avaldas neljas kartust.



Mis see on?


Elektrooniline sigaret meenutab pastapliiatsit ning koosneb akust, padrunist ja atomiseerijast. Tikke selle töölehakkamiseks vaja pole, sigaretti tuleb hoopis aeg-ajalt nagu mobiili laadida.



Suitsuna paiskab e-sigaret välja pisut vee ja õhu auru, millele suitsuandur reageerimata jätab. Tundlik nina haistab hetkeks lõhna.



Oma eelistuse järgi saab sigaretitorusse pista erimaitselisi padruneid.



Nikotiinipadruneid Eestis müüa ei tohi ja nii pakutakse siin muu hulgas mentooli, karamelli, vanilli, šokolaadi, kohvi või harjumuspärase tubaka maitsega padruneid.



“Kui tavaline suits sisaldab üle 4000 keemilise ühendi, siis meie padrunid vaid kuut, mis kõik kliiniliselt testitud, ja ravimiamet on andnud kasutusloa,” rääkis Lehtsaar.



Elektroonilised sigaretid maksavad 1100-1700 krooni, peale selle tuleb osta padruneid. Viit padrunit sisaldav karp maksab 95 krooni ja ühte padrunit saab tõmmata niisama kaua kui poolteist pakki tavalisi suitse.



Seega tuleb alustuseks välja käia üsna kopsakas summa, aga umbes paki päevas tõmbavad inimesed hoiaksid juba mõne kuuga hulga sajased kokku.



Pärnus e-sigarette veel osta ei saa ja neid võib hankida internetipoest www.e-sigaret.ee. Sellelt aadressilt leiavad huvilised e-suitsude kohta rohkesti lugemist.



“Pärnus avame oma esinduse juba märtsis,” lubas Lehtsaar. Esinduses saab enne otsuse tegemist e-sigarette ja eri maitseid proovida. “Ehkki nikotiinita padrunite puhul seda nõuet pole, ei müü me e-sigarette lastele,” lisas ta.



Kasulik või kahjulik?


Toksides interneti otsingusse “e-sigaret”, leiab vastakaid arvamusi ja artikleid uurimustest, millest ühed on selle kahjutuks, teised kahjulikuks ja kolmandad suisa kasulikuks tunnistanud. Näiteks Belgias ja Hollandis (kust OÜ Elgery oma kauba toob) on e-sigaret tunnistatud ravimiks, mis aitab suitsetamisest loobuda.



Eesti arstid ja teadurid, kes sel teemal sõna võtnud, on pigem e-suitsu eest hoiataval seisukohal.



Lehtsaare andmeil on nemad Eestisse müünud ligi 3500 e-sigaretti ja enamik ostjaist on olnud naised. Laias laastus jagunevad kliendid kaheks: ühed otsivad võimalust baaris ja ööklubis suitsetada, teised loodavad selle abil suitsetamisest loobuda.



Pole kahtlust, et e-suits hakkab Eestis võidukäiku tegema ja mida enam see levib, seda sagedamini jõuab avalikkuse ette arutelusid teemadel, kas ikka on eetiline kohvikus suitsetada ja kas e-sigaret ikka on nii kahjutu, kui arvatakse.



Küll ei vaidle keegi vastu, et e-sigaret on tervisele kordi ohutum tavapärastest sigarettidest ja e-suitsetajaga samas ruumis viibivad mittesuitsetajad ei pea haisu ega suitsu pärast vastikustunde ega kipitavate silmadega võitlema.



E-sigarette riikitoova Oliver Lehtsaare sõnutsi ei imesta Tallinna kohvikute teenindajad enam e-suitsetajate üle, nüüd rühib firma suvepealinna turule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles