Mujal nähtu aitab raamatukogul uueneda 21. sajandi vääriliseks

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Raamatukogu on tänapäeval turismisihtkohtki. Pildil Pärnu keskraamatukogu.
Raamatukogu on tänapäeval turismisihtkohtki. Pildil Pärnu keskraamatukogu. Foto: Urmas Luik

Tulevikunägemuse järgi pääsevad lugemisfännid või hilja peale jäänud koolitöötegijad raamatukokku õhtul ka siis, kui töötajad on juba koju läinud. Raamatuid saab laenutada iseteeninduskassas nagu toidupoes.

Raamatukogu tähendus on tänapäeval kogu maailmas ja meilgi muutunud. Juba ammu ei ole raamatukogu ainult see koht, kus krunniga ja sussides töötajatädi seljataga sõrmega viibutab, et olge vait. Lugejate austus raamatukogu vastu on siiski alles ja järelikult peab võimalus olema mõlemal: nii sellel, kes tahab natuke häälekamalt saalides ringi käia, kui süveneda soovijal. “Tasakaal peab valitsema,” lausub Krista Visas, kes Pärnu keskraamatukogu direktori ametikohale asus mullu 16. juunist.

Järjest rohkem harjuvad inimesed kasutama raamatukogu ka kaugtöökohana. Koostatud on isegi üle-eestiline kaart, kus raamatukogudes seda teha saab: on korralik internetiühendus, dokumentide paljundamise-skannimise-saatmise, videokõnede pidamise koht. “Meie majas tuntakse natuke puudust vaiksest alast, aga see nõuab investeeringuid, kas ja kuidas individuaaltöökabinette paigutada,” avaldab Visas ühe tulevikuideedest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles