Taskuhääling Lauri Ulm: Elektri kõrge hind võiks olla pärast tuuleparkide töölehakkamist ajalugu

Sirle Matt
, reporter
Copy
AS Enefit Greeni tuule-energia valdkonnajuhti Lauri Ulmi usutles ajakirjanik Sirle Matt.
AS Enefit Greeni tuule-energia valdkonnajuhti Lauri Ulmi usutles ajakirjanik Sirle Matt. Foto: Urmas Luik

Sellest, kui kaugel on tuuleparkide kerkimine ja kuidas need tulevikus meie elu mõjutavad, räägib vastses taskuhäälingu saates AS Enefit Greeni tuule-energia valdkonnajuht Lauri Ulm.

Enefit Green kavandab Pärnumaale hulga tuugeniparke, millest esimesena valmib 38 tuulikuga Tootsi tuulepark, mis hakkab elektrit andma juba kahe aasta pärast. Liivi lahe tuulepargi alal käivad keskkonnauuringud ja inimestel on nüüd võimalus vaadata virtuaalreaalsuse prillidega, kuidas suur energiapark Pärnumaa eri paigust vaadatuna välja näeb.

Peapõhjus, miks taastuvenergiat üleüldse toota, on madalam energia hind võrreldes praegusega. Ulmi sõnutsi on kallis elekter pärast kavandatavate tuuleparkide käivitamist ajalugu. Keskmiselt võiks elektri megavatt-tund tema hinnangul viie kuni kaheksa aasta pärast maksta 50–100 eurot. Kilovatt-tunni kohta teeks see viis kuni kümme senti.

Ulm selgitab sedagi, mis saab siis, kui tuul ei puhu ega päike paista. Jutuks tuleb ka, mida teha tuulikutega pärast nende eluea lõppu. 2002. aastal rajatud Virtsu tuulepargil täitus just 20aastane tööiga, mis nendest tuulikutest nüüd saab?

Saatekülalist usutlesid Pärnu Postimehe ajakirjanik Sirle Matt ja arvamustoimetaja Raido Keskküla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles