Pärnu autoturg ⟩ Sõda Ukrainas jättis oma pitseri automüügilegi

Copy
Kõige rohkem osteti Pärnus eelmisel aastal Toyota Corollasid.
Kõige rohkem osteti Pärnus eelmisel aastal Toyota Corollasid. Foto: Amserv

Uute autode müük Pärnus kasvas kolmandat aastat järjest, kuid müügiarv jääb veel koroonaeelsest ajast kaugele ning alla ka seitsme–kaheksa aasta tagusele tasemele.

Pärnu autosalongides vormistati mullu 1302 uue sõiduki müük. Sõiduautosid läks mullu kaubaks 1091, mis on 39 võrra rohkem kui aasta varem. Tarbesõidukeid müüdi 211 ehk 23 võrra vähem kui 2021. aastal.

Nii nagu mujalgi maailmas, on siinsegi kandi autoostjate lemmikud eri suurusega maasturid: neid müüdi mullu suvepealinnas 593 ehk iga teine esindusest välja vurav sõiduk mahub sellesse raamistikku. Populaarsuselt järgmised on väike-keskklassi autod, mida müüdi eelmisel aastal 173.

Pärnu automüügistatistikat koostav Mariine Auto müügijuht Danel Karpender tõdes, et selline osakaal on püsinud muutumatuna juba aastaid.

“Segmentide osakaalus toimus muutus juba siis, kui tootjad avastasid, et maasturid on just see, mida kliendid soovivad,” lausus ta.

Autoostjate seas oli kõige populaarsem mudel Toyota Corolla. Kaks järgmist pjedestaalikohta hõivasid maasturid: Škoda Kodiaq ja Toyota RAV4.

Karpenderi jutu järgi startis automüük eelmise aasta alguses vaiksema hooga kui tavaliselt. “2021. aasta viimases kvartalis jäi piduri peale ega aidanud hoogu üles saada ka aastanumbri vahetus sõidukite registritunnistusel,” ütles Karpender. “Kuigi tervisepandeemia oli selleks ajaks enda “pahateod” selja taha jätnud, tootjad ja tehased alles korraldasid enda tegevustes restarti.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles