Saarepera kasutab uuslavastuses Endla Küüni lava laborina

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Endla Küünis jõuab lavale Toomas Saarepera autorilavastus “Dip”. Osades Sander Rebane (paremal), Nils Mattias Steinberg, Indrek Taalmaa ja laval on ka muusikaline kujundaja Taavi Kerikmäe. Esietendub 28. jaanuaril.
Endla Küünis jõuab lavale Toomas Saarepera autorilavastus “Dip”. Osades Sander Rebane (paremal), Nils Mattias Steinberg, Indrek Taalmaa ja laval on ka muusikaline kujundaja Taavi Kerikmäe. Esietendub 28. jaanuaril. Foto: Siim Vahur/Endla

Pärnu Endla uuslavastuses “Dip” satub publik koos Sander Rebase ja Nils Mattias Steinbergiga üpris klaustrofoobsesse olukorda – allveelaeva, kust väljapääsu ei ole.

Kõhedust lisavad näitlejate vihjed ja nende omavaheline vahepeal keemistemperatuurini kuumenev suhtlus, kummalised mulksud, nagu laevakere põrkaks millegi vastu, ja sukelduvate pommide ähvardavad helid. Hubasust loob pannil säriseva toidu lõhn.

Heli looja seisab etenduse ajal näitlejate kõrval (veealust inimsööjataimede?) džunglit meenutavas biosfääris, olles instrumentidega, mille pilkupüüdvaim osa on suur punane nupp ja rõdudelt rippuvad metallplaadid, omaette vaatamisväärsus. Kõik helid sünnivad vahetult, kohapeal.

“Mida rohkem tema (Taavi Kerikmäe, A. J.) teeb, seda vähem peame meie enda tööd tegema,” naljatab Steinberg.

Rebane selgitab, et nad põhimõtteliselt teavad, millega lugu algab, ning neil on suunavad tekstid ka ees, aga mis impulsi pealt seda mingil õhtul esitatakse, muutub sisulises mõttes iga kord. Iga etendus tuleb erinev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles