Esimest korda lehvivad Eesti kirjanduse päeva puhul sinimustvalged

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Sellest aastast on riiklikus tähtpäevade kalendris uus lipupäev: 30. jaanuar on Eesti kirjanduse päev.
Sellest aastast on riiklikus tähtpäevade kalendris uus lipupäev: 30. jaanuar on Eesti kirjanduse päev. Foto: Sille Annuk

Eeloleval esmaspäeval tähistatakse kõikjal riigis esimest korda Eesti kirjanduse päeva. Anton Hansen Tammsaare 145. sünniaastapäeval, 30. jaanuaril heisatakse lipupäevana esimest korda sel puhul ka sinimustvalged. Rida sündmusi toimub Pärnumaalgi.

Päev algab riigilipu heiskamisega pealinnas Pika Hermanni tornis kell 8.36. Eesti kirjanduse päeva puhul tunnustatakse koostöös emakeeleõpetajate seltsiga valitud aasta kirjandusõpetajat. Tunnustuse annab välja president Alar Karis Kuberneri aias pärast lipuheiskamist. Eesti kirjanduse päeva tähistavad ka saatkonnad kogu maailmas ja koolid, rahvamajad ja raamatukogud kõikjal Eestis.

Pärnu keskraamatukogus kohtub kirjandussõpradega sel päeval Indrek Koff – Pärnu poiss, laste- ja näitekirjanik, luuletaja ja tõlkija, kellele pole võõrad teatri- ja kontserdilavadki. Pärnu kirjandusfestivali vedamisel ja linna toetusel võtab Koffi järel sealsamas sõna- ja laulujärje üle Jaan Sööt.

Kirjanduse pidupäeva puhul haarab keskraamatukogu publiku kaasa kirjanduslik-teatraalsesse äraarvamismängu “Mõista-mõista, kes see on?”.

Koidula muuseumi pääseb sel päeval erandkorras tasuta nagu ka ülejäänud Eesti kirjanike muuseumidesse.


Koidula muuseumi pääseb sel päeval erandkorras tasuta nagu ka ülejäänud Eesti kirjanike muuseumidesse. Külastajatele pakutakse teed ja küpsiseid ning tutvustavaid ringkäike ekspositsioonis teeb direktor Elmar Trink. Päevakohasel kirjanduslikul kohtumisel kõneleb pärnakast akadeemik Jüri Talvet Eesti luule suurest algusest ja esitleb sealhulgas oma loomingut.

Eesti kirjanduse päeva tähistatakse koolideski. Näiteks Pärnu ühisgümnaasiumis kohtub noortega Doris Kareva, Sütevaka humanitaargümnaasiumis loevad õpetajad õpilastele tunni alguses katkendi ja räägivad oma eesti kirjanduse elamusest. Jõõpre koolis on 6., 8. ja 9. klassi õpilased selle päeva puhul üles seadnud Tammsaare-teemalised näitused ja hommikul on aktus, kus 5. ja 7. klassi õpilased esitavad päevakajalisi näitemänge.

Eesti lastekirjanduse keskus kutsub sel päeval kõiki osalema Tuglase seltsi ideest alguse saanud üleilmsel kooslugemisel, kus eestlased üle maailma loevad üht ja sama eestikeelset raamatut. Tänavu on selleks Andrus Kivirähki "Sirli, Siim ja saladused".

Eesti kirjanduse päeva riiklikuks tähtpäevaks ja lipupäevaks muutmisega väärtustatakse emakeelse kirjanduse tüvitekste ning laiemalt kirjandust ja kultuuri, pööramaks tähelepanu kirjanduse ja kirjanike rollile Eesti kultuuris ja ühiskonnas.

Kui mõni aasta tagasi tähistati Estonia teatris Tammsaare 140. sünniaastapäeva, käis kirjandusteadlane Rein Veidemann seal välja mõtte, et sellest võiks saada riiklik tähtpäev. Tallinna kirjanduskeskus ja Tammsaare muuseum esitasidki vastava ettepaneku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles