Vambola Paavo Elektri varustuskindluse tagamine on võtmeküsimus

, ajakirjanik
Copy
Tuultele avatud rannikualal tuleb mõelda igapäevasele elektriga varustatusele rohkem kui mõnes muus piirkonnas.
Tuultele avatud rannikualal tuleb mõelda igapäevasele elektriga varustatusele rohkem kui mõnes muus piirkonnas. Foto: Peeter Kümmel

Jõulukuu suur voolukatkestus, mis Saaremaal jättis tuhanded tarbijad saatuse hooleks, ja Elektrilevi hilisemad vabandused, mis eriti hästi välja ei paistnud, panevad tulevikule murelikult mõtlema.

Lisame jaanuari alguse tormi Harjumaal ning seal temperatuuri järsu languse ja traatide kiire jäätumise, saame taas uue õppetunni. Taas oli tarbija vooluta.

Teravalt tõuseb teemana päevakorda elektri varustuskindlus erakorraliste olude puhul. Tänapäeva keerulises ja ärevas maailmas lisame siia veel sõjaohu. Elektri varustuskindluse tagamine on niisama oluline kui riigikaitse, mille kulutusi riik hüppeliselt suurendada üritab.

Samal ajal unustame täiesti ühe olulise sisejulgeoleku komponendi. Sellega on seotud haiglate toimimine, päästeteenistus ja igapäevane toimetulek. Kui pole voolu, elu seisab.

Tormi ja purunenud liinidega vajame ilmastikukindlaid tanklaid. Võib vist ühe käe sõrmedel (kui sedagi) üles lugeda, kui palju on Pärnumaal neid tanklaid, kust eriolukorras kütust saab. Tegelikult peaks niisuguseid kohti olema igas maakonnas kümmmekond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles