Kevadisel pööripäeval luuakse lugudega maailma

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle aasta jutuvestmise päeva teema on "Puu".
Selle aasta jutuvestmise päeva teema on "Puu". Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Villa Artis Pärnus ootab 20. märtsil ehk rahvusvahelisel jutuvestmise päeval pea hommikust õhtuni väikesi ja suuri kuulama pajatusi ja ise lugusid jutustama.
 

Rahvusvahelist jutuvestmise päeva tähistatakse rootslaste eestvõtmisel alates 2002. aastast. Sel päeval ja ööl räägib ja kuulab lugusid võimalikult suur hulk inimesi võimalikult paljudes keeltes ja kohtades. „Öeldakse ju, et lugusid jutustades ei saa inimene kurja teha,“ , selgitas ettevõtmist korraldav Viivika Orula villa Artisest. „Jutustamise sisu on hetkes, see on inimeste kohtumine. Kui lapsed ei kuule lugusid, ei kasva nad seesmiselt tugevaks.“

Igal aastal on jutuvestmise päeval oma teema. Sel aastal on teemaks „Puud“. Orula ütles, et lastele pajatab eri maade muinasjutte puudest muinasjututaat Jaak ja koos joonistatakse oma hingepuu (ilmapuu).

„Hommikul on jututuppa oodatud lasteaiarühmad, lõunast on oodatud kahele kontserdile järjest kodused lapsed ja koolivaheaega veetvad lapsed koos emade-isade või vanavanematega,“ kutsus Orula.

Kevadise pööripäeva kella-poole-kuue-teele aga oodatakse täiskasvanuid. „Kindlasti on igaühel oma lugu puu(de)st, millega on seotud mõni sündmus, mälestus, mõtisklus, koomiline vahejuhtum või midagi õpetlikku,“ rääkis Orula. „Tulla võiksid nii pajatajad kui kuulajad.“  

Taani-ameerika jutuvestja Inger Lise Oelrich on öelnud: „ Koosolemine on  kunst, mida tuleb alles õppida. Ja jutuvestmisel on siin väga suur tervendav jõud. Vähemalt niisama oluline on kuulamine. Kui sa pole veel valmis, et rääkida oma lugu, saad ometi kuulata ja aidata seeläbi teiste lugudel ilmsiks saada.“

Õhtut veab Jaak Känd ja ettevõtmistel on sümboolne tasu, mis katab joonistamiseks vajamineva materjalikulu.

Villa Artise jutuvestmisüritused jätkuvad aprillis, kus oma lugusid on oodatud pajatama Pärnu koolide 7.-8. klasside õpilased.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles