Galerii Aleksei Jastrebov: Minust on tehtud suur kunstnik!

Tiiu Leis
Copy

“Meil pole nii palju maale siin näitusel olnudki,” mainis Endla teatri juht Roland Leesment, kui tõttasin trepist üles Pärnu kõige kuulsama elava kunstniku Aleksei Jastrebovi näitusele “Lenneldes läbi maalimaastiku”, kus on üleval sadakond teost.

“Kui jalutada Pärnu tänavatel ja küsida kohalikelt elanikelt, milliseid Pärnu kunstnikke nad teavad, on üks esimesi nimetatuid Aleksei Jastrebov. Väga paljude pärnakate kodust leiab tema realistlikke maastiku- ja lillemaale. Ta on ilmselt kõige produktiivsem kunstnik Pärnus, kes on loonud üle 3000 teose,” kõlab galeristi tutvustav tekst kunstniku kohta.

“Põhiliselt on siin pildid Pärnust ja Pärnumaast, aga ka Venemaast, Pihkvast, Saaremaast ja Iklast,” teatab pooleldi tšuvašš, pooleldi tšetšeen Aleksei kätega vehkides mind oma 1994. aastal maalitud Angla tuulikuid kujutava töö ette vedades. See on tema sõnutsi pilt segastest aegadest, mis on kujutatud pärast vihma, kui pilvede vahelt piilub päike ja viis tuulikut on kui tunnistajad minevikust.

“Mind on alati ilu poole tõmmanud, ma pole kunsti õppinud, püüdlus kõiges kaunist näha oli põhjus, miks ma 33aastaselt pintsli kätte võtsin ja maalima hakkasin,” räägib Jastrebov. Valdavalt pakub huvi loodus, kuid varem on ta teinud žanritöidki. “Mulle meeldib kujutada kõike vanaaegset, hinges on mul maa,” teatab Jastrebov, kellel viis õde ja viis Venemaal elavat venda. “Mõnda neist enam ei ole.” Eestis on tal aga naine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles