Kihnu muuseumis tiksuvad kellad Toivo Sule kogust

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
“Vanad seinakellad on väga ilusad ja täpsed, mis sest, et mõni on valmistatud 120 aastat tagasi,” mainis Toivo Sulg, kelle valikut tema kogust näeb Kihnu muuseumis.
“Vanad seinakellad on väga ilusad ja täpsed, mis sest, et mõni on valmistatud 120 aastat tagasi,” mainis Toivo Sulg, kelle valikut tema kogust näeb Kihnu muuseumis. Foto: Jete Eevald

Kihnu muuseumi näitusesaalis seisis tähelepanu keskpunktis Uuda talu peremees Toivo Sulg, keda eelmisel sajandil sündinud pärnakad mäletavad liiklusinspektori ja linnavalitsuse liiklusspetsialistina. Tööeast väljakasvanuna pühendus mees seina-, laua-, tasku- ja käekellade kogumisele. Tema esimese näituse vanimad tiksuvad eksponaadid valmistati Saksamaal 120 aastat tagasi.

Nõukogude armee kohustuslikus mundris teenis Sulg aega lennuväes. Ta oli lennukiinsener-tehnik, kes enda sõnutsi tegeles väga peene tehnikaga, ja kui ta kodus tagasi parandamist vajavat kella nägi, mõtles ta, et seal ei ole midagi keerulist, tuleb käima panna.

“Meil oli vana seinakell, mis ei töötanud, hakkasin tõestama, et olen äge mees, remontisin ära ja see käib siiamaani,” rääkis Sulg, viidates puitkappides suurte sihverplaatide ning kuldsete ja hõbedaste pendlitega ajanäitajatele, mis näitusel näha. Hammasrataste sättimise õpetust ja nõu andsid talle eestiaegsed Pärnu uurmaakrid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles