Teatrijuht: Kui masin annab välja toodet, mida vaja pole, on see masin katki

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
“Loodame väga, et meie etenduste külastatavus kasvab ja suudame seatud eesmärgid ellu viia,” arutles Endla teatri juht Roland Leesment.
“Loodame väga, et meie etenduste külastatavus kasvab ja suudame seatud eesmärgid ellu viia,” arutles Endla teatri juht Roland Leesment. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu Endla majja ei ole teatrite uus rahastamismudel suuri vapustusi toonud, nagu on juhtunud mitme muu teatriga.

Sellegipoolest tuleb mittetöötav mudel korda teha, tõdeb Roland Leesment, kes peale Endla teatri juhtimise kuulub Eesti etendusasutuste liidu juhatusse (liidu esimees on Vanemuise teatri juht Kristiina Alliksaar).

Tõite teatrite uue rahastamismudeli kohta võrdluse, et kui masin annab välja toodet, mida vaja ei ole, on see masin katki. Mida tuleks teha, et masin tööle hakkaks ja toodaks seda, mida tarvis läheb?

Etendusasutuste seaduse muutmine on võtnud aastaid ja oleme kultuuriministeeriumiga koos osalenud selles protsessis. Sõlmkoht on kogu aeg olnud rahastamise alused. Teatrite soov on olnud muuta need selgeks, arusaadavaks ja läbipaistvaks. Eri töörühmade koostöös saidki see seadus ja sellega koos toimiv määrus kuju ja jõustusid 2022. aasta lõpus.

Juba selle protsessi käigus ja kontrollarvutuste abil selgus, et see võib tuua suuri ja soovimatuid muutusi, kuid meid rahustati, kinnitades, et seda ei lasta juhtuda. Kahjuks on see siiski juhtunud ja sellisel määral muutused valdkonnas ei ole normaalsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles