Kandela Õun Kus on ülikooliga linnas peidus tudengid?

Kandela õun
, TÜ Pärnu kolledži sotsiaaltöö korralduse osakonna statistika nooremlektor
Copy
2022. aasta kevadel kaitsti Pärnu kolledžis 22 lõpu- ja kolm magistritööd, mis kajastasid Pärnu või Pärnumaaga seotud teemasid.
2022. aasta kevadel kaitsti Pärnu kolledžis 22 lõpu- ja kolm magistritööd, mis kajastasid Pärnu või Pärnumaaga seotud teemasid. Foto: Urmas Luik

Pärnut tituleeritakse üha sagedamini ka kui ülikooliga linna (mitte ajada segi mõistega „ülikoolilinn“). Pea kõigis linna ja maakonna arengudokumentide sisus on Tartu ülikooli Pärnu kolledž sees ja pole kahtlustki, et kõrghariduse vajalikkus regionaalses tugipunktis on üks oluline arenguvõti.

Samal ajal kostab – erinevalt eelmainitud staatusest – vahel kolledžini ütlemisi, et “teil pole sobivaid erialasid”, või “üliõpilased ei paista linnapildis silma“ või lausa, et “Pärnus puudub ülikooliharidus”.

Hmm, kus need tudengid siis on ja millega tegelevad?

Jättes kõrvale sotsiaalteaduste valdkonna erialade vajalikkuse ja fakti, et tudengite arv on hoolimata keerulistest aegadest  tõusuteel, keskendun enda erialaga seotud seisukohale, miks eeltoodud väited kolledži vaatenurgast paremal juhul nõutust tekitavad. Nimelt eiravad need kõige olulisemat: ülikoolidiplomini jõudmiseks tehtud lõputöödega seotud suurt tööd, mis on muuhulgas väga selgelt ka Pärnu ja Pärnumaaga seotud.

Siinkirjutajal käib Pärnu kolledži statistika ja uurimismeetodite õppejõuna 22. hooaeg ja  õppetöö kõrval on tulnud juhendada ja nõustada arvukalt üliõpilaste lõputöid. See tegevus tipneb taas kord äsja alanud kevadsemestril järgmisel sügisel algava järgmise ringi lõputööde teemade otsimisega, mistõttu saigi alljärgnev koostööle innustav arvamus kirja pandud.

Lugeja võib veenduda kolledži kodulehe raamatukogu alamlehel kaitstud lõputööde rubriiki külastades, et kõik õppejõud ja üliõpilased teevad palju (koos)tööd ka kohalike asutuste või ettevõtetega selleks, et lõputöö autori kõrval areneksid nii kolledž, töös käsitletav organisatsioon kui ka valdkond. Kuid lõppude lõpuks samuti meie linn ja maakond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles