ENDLA UUSLAVASTUSE ARVUSTUS ⟩ Ehk on veel lootust

Ille Rohtlaan
, Vabakutseline arvustaja
Copy
Eksistentsiaalne sisemine surutis pingestub mängus ja vesi hakkab vaikselt keema. Pildil Sander Rebane ja Nils Mattias Steinberg.
Eksistentsiaalne sisemine surutis pingestub mängus ja vesi hakkab vaikselt keema. Pildil Sander Rebane ja Nils Mattias Steinberg. Foto: Siim Vahur/Endla

Endla Küünis lavale jõudnud Toomas Saarepera autorilavastus “Dip” on väga deep (sügav, inglise k) nii otseses kui ka kaudses mõttes, sest tegevus on paigutatud allveelaeva sisemusse, mille ümber on kujuteldav meresügavus.

Lavastuse pealkiri lubab veel dippida ehk kasta kujutlusi eri “kastmetesse” – suund aga, mille poole oma tõlgendusmõte pöörata, on vaataja valik.

“Kui teatrijumal avangardi katlast keeli jagas, oli lavastaja Toomas Saarepera esimeste seas ligi,” kirjutas Elle Vatsar aastal 2010 Postimehes, kui Tartu Uues Teatris esietendus Saarepera lavastus “Kapten Cooki keetmine”, milles mängisid ka Ago Anderson ja Indrek Taalmaa. Viimane kuulub lavastaja mõttekaaslaste hulka juba kunagise Paabeli teatri ajast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles