Kihnu käsitöömeister pärjati pärandihoidja tiitliga

Jete Eevald
, kaasautor
Copy
Pärandihoidja 2022 Elvi Vesik vasakul. 
Pärandihoidja 2022 Elvi Vesik vasakul. Foto: Jete Eevald

Kihnu rahvuslike käsitöötraditsioonide alalhoidmise ja edendamise eest tunnustas Eesti rahvakunsti ja käsitöö liit 12. veebruaril Elvi Vesikut elutööpreemiaga.

Kevade hakul 80aastaseks saav Vesik tegi oma elu esimesed käised 14aastaselt. Iseõppinud käsitöömeister tõdes, et pärast seitsmenda klassi lõpetamist teda veel tööle ei võetud. Noor naine pühendas end sestsaadik käsitööle, mille võtted on ta kõik omal käel selgeks saanud. Tõsi küll, kudumist nägi ta ka vahel ema pealt, kuid mis tema lemmikut – tikkimist – puudutab, on oskused kõik olnud oma teha. “Kõike, mida nägin, tahtsin järgi teha,” rääkis Elvi, kes on enda sõnutsi proovinud igasugu käsitöövõtteid ja sugugi mitte ainult Kihnu asju. 

Kihnu kooli käsitöötundideski andis esimestel aastatel oma teadmisi edasi just Vesik. Üheskoos tehti pulgapitsi ja kooti vööd. Kuid tänu tema õpetustele on nii noortele kui vanadele selgeks saanud ka muti rakendamine, lõnga ketramine, pulgapitsi ja vöö tegemine, mille töötubasid elupõline käsitööline on aastaid Kihnu muuseumis rõõmuga juhendanud. Naljaka seigana aga õpetas Elvi mitte ainult noori naisi ja tüdrukuid, vaid näiteks omaenda kalamehest abikaasagi mutte ehk kalavõrke tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles