Video ja galerii ⟩ Jüri Tensoni arvutikogu pajatab põnevaid lugusid

Copy

Kui Lindi lasteaia-algkooli direktor Ulla Orgusaar tuli kolleegidega mõttele ergastada kohalikku elu väikese näitusega, kuhu oma maja rahvas ja üleskutse peale ehk veel mõni selle kandi inimene tooks uudistada asjad, mida ta kogub, ei osanud keegi arvata, et idee nii hoogsalt lendu läheb.

Näituse avamise päevaks sai kooli koridoridesse, raamatukokku ja merebioloogia klassi üles 22 kogukonna harrastuskoguja kollektsiooni alates nätsupaberitest, postkartidest, vimplitest, markidest ja kruusidest kuni mobiiltelefonide ja arvutiteni välja.

“Et meie kandis nii palju kogujaid on, tuli parajana üllatusena. Seda ei osanud kuidagi oodata, et näitusele tuleb üle 20 kogu,” ütles Orgusaar.

Väljapaneku pilgupüüdja on Jüri Tensoni kogu arvutitest ja nende kõikvõimalikest eelkäijatest, mida viimasel poolesajal aastal kasutatud on, aga mis nüüd on hakanud unustuse hõlma vajuma.

Tõstamaa kandis elava 81aastase merebioloogi ja fotograafiahuvilise mehe sõnade järgi jutustab “E-Eesti” loo, kuidas arvelauast, lükatist, kirjutusmasinast ja vändaga arvutitest sündis moodsal elektroonikal baseeruv arvutimaailm, mis ületab tarkuselt juba meid endidki.

Tenson peab oma kogu kroonijuveeliks 1976. aastal USAs loodud inseneriarvutit Tektronix 4051, millega ta omal ajal ligemale 30 aastat merebioloogina teadustööd tegi ja mis nõukogude ajal oli üks esimesi kompuutreid, mis siia kanti jõudis. Ehkki tänapäevaste poelettidel pakutavate rüperaalide kõrval näeb 29,5 kilo kaaluv tillukese ekraaniga rauakolakas välja kui muuseumieksponaat, oli see omal ajal kõva sõna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles