Mirdil ilmus uus album “Ma hingan”

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Vokaalgrupp Mirt. Ansamblisse kuuluvad Piret Lilleste, Merit Hirvoja-Tamm, Elerin Karpin, Karel Tohv, Andres Alamaa ja Madis Viik.
Vokaalgrupp Mirt. Ansamblisse kuuluvad Piret Lilleste, Merit Hirvoja-Tamm, Elerin Karpin, Karel Tohv, Andres Alamaa ja Madis Viik. Foto: Jaan Krivel

Vokaalgrupil Mirt ilmus täna teine album pealkirjaga “Ma hingan”. Albumil kõlab eestikeelne muusika Eesti autoritelt.

Suuremas osas on tegemist uute omaloominguliste lugudega, mis on pärit Mirdi liikmete Piret Lilleste ja Karel Tohvi sulest. Veel leiab albumilt algupärase folgi töötlusi ja paar üldtuntud lugu täiesti uues kuues (Gunnar Grapsi “Valgus” ja Eeva Talsi, Aapo Ilvese “Maailm heliseb”). Mirdi uuel albumil on kaks üllatuskülalistki: Laura Junson (“Laululind”) ja Marek Talts (“Maa põleb”).

“Albumile hingasime laule nii armastusest, emakesest maast, loodusest tervikuna kui sellest, et iga muutus, mida tunneme vajavat, on meie enda kätes,” iseloomustas ansambli laulja ja loominguline juht Piret Lilleste vastset albumit.

Nimilugu “Ma hingan” on kummardus meie armsale planeedile Maa, sest inimese iga hingetõmme saab looduse vägevusest oma esmase jõu. Kui loos “Maa põleb” osutame üsna jõuliselt sellele, kuidas inimene kulutab ja hävitab enda elukeskkonda, siis “Ma hingan” tõdeb, et emake maa aitab meil kõigest hoolimata hingata ja end siin hoituna tunda.

Albumi avalugu “Kõlama jääge” on pühendatud vägevatele hingedele, kelle looming ja laulud jäävad kõlama ja inimeste hingi puudutama nii siin- kui sealpool pilvepiiri.

Karel Tohv avaldas, et kuna tegemist on tema esimeste omaloominguliste laulude ning ka esimeste töötluste ja kaveritega, on ta otsinud oma stiili, katsetades enda muusikalisi teadmisi harmoonia ja rütmika kohta. Tavaliselt tuleb talle esimesena pähe meloodia ja alles pärast seda hakkab mõtlema, millest see lugu võiks üldse rääkida. Laulusõnade kirjutamisel on Tohvi abistanud elukaaslane Karoliina Palango.

“Huvitaval kombel on mu laulud suhteliselt ühesuguse sisuga ning räägivad armastusest ja teistest tunnetest üksteise vastu. Nimelt kõneleb lugu “Läbi tule ja vee” inimestevahelisest armastusest ja pala “Igatsus” Kuu ja Päikese vahelisest armastusest, mida saab võrrelda inimsuhetega, kus vahel jäädaksegi teineteisele kaugeks,” arutles Tohv.

Pärnu juurtega vokaalgrupp Mirt alustas tegevust 2012. aastal, seega on just ilmunud muusikakogum pühendatud ansambli 10. sünnipäevale. Ansamblisse kuuluvad Piret Lilleste (sopran), Merit Hirvoja-Tamm (I alt), Elerin Karpin (II alt), Karel Tohv (tenor), Andres Alamaa (bass) ja Madis Viik (beatbox).

Ansamblit on saatnud edu rahvamuusikatöötluste festivalil Mooste Elohelü (Eesti esitajate liidu eripreemia), Pärnumaa vokaalansamblite päeval (grand prix) ja rahvusvahelisel konkursil Golden Rose (grand prix). 2019. aastal ilmus Mirdi debüütalbum “Üle maa, üle vee”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles