Pildid ⟩ Pärnu päästja pärast Türgis nähtut: Eestis on elu lill

Kati Saagim
, vastutav veebilehe toimetaja
Copy
Eestlaste ülesanne oli otsida ellujäänuid ja neid aidata. Paraku ei õnnestunud neil kellegi elu päästa.
Eestlaste ülesanne oli otsida ellujäänuid ja neid aidata. Paraku ei õnnestunud neil kellegi elu päästa. Foto: Päästeamet

Pärnu päästekomando rühmapealik Raico Irmann oli üks 35 eestlasest, kes 7. veebruaril sõitsid appi maavärinas kannatanud Türgile. Nüüd on varingupäästemeeskond elusa ja tervena kodumaal tagasi, kuid katastroofi tagajärgedega silmitsi seismine jättis pärnakale oma jälje.

Irmann rääkis, et enne minekut ei osanud ta ettegi kujutada, mis teda kohapeal ees ootab. Teada oli vaid, et missioon võib kesta kaks nädalat. “Lähedased ikka muretsesid, aga tuli minna,” tõdes pärnakas.

Eesti pidi päästjate Türki lennutamiseks tellima suure lennuki Saksamaalt, et mahutada sinna kogu päästemeeskond ja 14 tonni varustust. See on ka põhjus, miks Eestist võtab võõrsile appiminek veidi kauem aega kui riikidest, millel sellised lennukid omal olemas. Teisalt on eestlased selliste juhtumite puhul väga organiseeritud ega hüppa, pea ees, tundmatusse, mida kohapeal võis ülejäänud riikide päästemeeskondade puhul täheldada.

Jõudnud Türki, saadeti eestlased ootamatult hoopis Süüria piiri äärde. “Olime mässuliste piirkonnale nii lähedal, ja seal tekkis juba probleem, miks me üldse sinna tulime,” rääkis Irmann. “Õnneks oli meil kaasas türklasest tõlk ja koordinaator, kes aitas kohalikega suhelda ja nendega läbirääkimisi pidada.”

Edasi võeti suund Antakya linna, mis sai maavärinas enim kannatada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles