Valimissaade ⟩ Andrei Korobeinik ja Varje Tipp: Peame andma omavalitsustele rohkem vabadust

Copy
Pärnu Postimehe järjekordses valimissaates jagasid oma vaateid Andrei Korobeinik ja Varje Tipp Keskerakonnast.
Pärnu Postimehe järjekordses valimissaates jagasid oma vaateid Andrei Korobeinik ja Varje Tipp Keskerakonnast. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu Postimees jätkab 5. märtsil toimuvate riigikogu valimiste eel valimissaadetega, kuhu kutsume eri erakondade esindajaid. Taskuhäälingu “Sõnu ei söö” valimissarja kaheksandas saates jagasid oma vaateid Keskerakonna Pärnumaa piirkonna esinumber Andrei Korobeinik ja Pärnu linnavolinik Varje Tipp.

Miks kandideerite riigikokku?

Andrei Korobeinik: Arvan, et Keskerakond on praegu ainuke realistliku majandusprogrammiga erakond. Olen selle kaasautor ja arvan, et suudame selle järgmise nelja aastaga ellu viia, et ühiskond oleks võrdsem ja kõigil päeva lõpuks rohkem raha käes. Selleks ma riigikokku lähengi.

Varje Tipp, mis ajendas teid riigikokku pürgima?

Juba eelmistel valimistel kutsuti mind riigikokku kandideerima. Siis arvasin, et võib-olla ei ole ma veel selleks päris küps. Keskerakonna põhimõtted ja programm väga kõnetavad mind ja arvan, et kindlasti peab suurte poliitikutel kõrval olema riigikogus praktikuid. Olen 40 aastat tegutsenud haridus-, kultuuri- ja spordivaldkonnas.

Teiseks, kuna räägime hästi palju võrdõiguslikkusest, et mehi ja naisi peab olema võrdselt, siis riigikogus see praegu nii ei ole. Pean väga õigeks, et naisedki kandideerivad.

Kas siht võiks olla riigikogu kultuurikomisjon?

Tipp: Kindlasti on see üks eelistatumaid.

Andrei Korobeinik, te olete võidelnud loomade õiguste eest. Mis sel korral sihikul, kas sellised teemad nagu majandus, rahandus?

Kui sa oled natuke aega kõrval olnud (riigikogu tööst, toim), siis need asjad kogunevad. Tõepoolest, olen tegelnud lemmikloomade kaitse teemaga ja karusloomafarmid on meil nüüd keelatud. Vaktsiinikahjustuste fond on üks, mis võttis reaalselt päris pikalt aega. Alustasin sellega ammu enne koroonapandeemiat. Siis avatud andmete seadus, mis oli omal ajal aasta parim seadus. See, et lapsed ei saa enam Eesti halli passi. Neid asju on olnud palju. Mõne puhul ei ole ühiskond olnud võib-olla päris küps. Aga siis tuleb teha paus ja proovida uuesti.

Kui prioriteetidest rääkida, siis maksundus on tõepoolest üks teema. Kui vaatame erakondade programme, siis ühtegi realistlikku nende seas peale Keskerakonna oma seal ei ole. Näiteks Reformierakond pakub, et tõstab tulumaksuvaba miinimumi kõigile. See maksab 500 miljonit eurot.

Mõtlete maksuküüru kaotamist?

Korobeinik: Meie kaotame ka, kuid meil on astmeline tulumaks ja sotsiaalmaksu lagi, mis tähendab, et see reform on omadega nullis. Mitte 500 miljonit miinust, mis tähendab, et igaüks meist maksab aastas 400 eurot, et põhimõtteliselt jagada see rikkamatele inimestele.

Ma loodan väga, et Keskerakond saavutab valimistel maksimaalselt hea tulemuse, et Eesti ühiskond muutuks õiglasemaks, mitte vaesemaks.

Andrei Korobeinik

Ma loodan väga, et Keskerakond saavutab valimistel maksimaalselt hea tulemuse, et Eesti ühiskond muutuks õiglasemaks, mitte vaesemaks. Teiseks kaotame praegu konkurentsis naaberriikidele. Meil Eestis on ülisuured tööjõumaksud. Kui Ameerikas on näiteks juba 20 aastast sotsiaalmaksulagi, siis meil seda ei ole. Eesti IT-firmad, mis saavad edukaks, lähevad välismaale, sest nad ei jaksa palgata siia talente.

Kõlab küll paradoksaalselt, aga Keskerakond on ainuke erakond, mis pakub sotsiaalmaksu lage. Reformierakond oli selline kümme aastat tagasi, kuid nüüd on hoopis teistsugune.

Keskerakond on alati seisnud vähekindlustatud elanike eest. Kuidas seekord?

Tipp: Keskerakonnale on väga olulised sotsiaalsed probleemid ja pensionipoliitika. Oleme oma programmis mõlenud üksi elavate pensionäride peale. Meil on inflatsioon, toiduainete hinnad tõusevad, maksud tõusevad. Pensionid tuleks siduda mingi kindla näitajaga, olgu see keskmine palk või midagi muud. Et kui muud hinnad tõusevad, tõuseb ka pension. Ei saa olla, et hinnad jooksevad eest ära ja pension jääb maha. Meie prioriteet on, et aastaks 2027 oleks pension vähemalt 1000 eurot. See on miinimum, millega lepiksime. Samuti on meile väga oluline esimese ja teise lapse toetuse tõstmine.

Korobeinik: Kui ühiskonnas on võib-olla tekkinud arusaam, et Keskerakond võtab raha rikastelt ja jagab vaestele, siis nii see kindlasti ei ole. Tõsi, et kui Keskerakond pärast pikka pausi võimule tuli, hakkas esimese asjana pensione erakorraliselt tõstma. Selleta vahe keskmise pensioni ja keskmise palga vahel vaid kasvab. Kui sajandi algul oli keskmine pension keskmisest palgast 40 protsenti, siis praegu on kolmandik. Eesti pensionärid on OECD riikide seas ühed vaesemad. Kindlasti pole see ühiskond, kus kõik võidavad, vaid et Eestis on kehvem elada.

Meie panustame majanduskasvule. Kuigi Eestis on rekordinflatsioon, mis sisuliselt on praeguse valitsuse rumaluse maks. Me võime rääkida, et Ukrainas käib sõda, ja nii see tõepoolest on, aga Euroopas on sellele väga erinevalt reageeritud. Kui teised riigid suunavad oma ettevõtjate abistamiseks arvestatava protsendi SKTst, siis Eesti seda ei tee. See on väga vale. Kui sa pead kajastama oma toodangu hinnas kallist elektrit ja muid kulusid, on selge, et sinu toodang läheb kallimaks. Vähe sellest, et kohalikud hinnad tõusevad, pole sinu toodang turgudel ekspordivõimeline. Tehased lähevad kinni, inimesed kaotavad töö. See on ainult esimene samm selles pikas kurvas reas ja kui Keskerakond tuleb võimule, teeme sellele kindlasti lõpu.

Kuidas vaatate regionaalpoliitikale? Tallinna ja Tartu kõrval peetakse Pärnumaad ääremaaks.

Korobeinik: Ääremaa ei ole kilomeetrites, vaid suhtumises. Kui me järsku otsustame, et Via Baltica ei saa neljarealiseks aastal 2030, vaid 2050. Lihtsalt sellepärast, et Tartu suunas on see juba osaliselt olemas ja ehitame pigem Tallinna–Tartu maanteed. Need ongi need sammud, mis teevad Pärnumaast provintsi.

Keskerakond ei ole kindlasti selline erakond, mis suhtub regioonidesse ükskõikselt. Meil on tehtud väga oluline investeering Pärnu lennujaama, kõik Via Baltica lõigud, mida praegu ehitatakse, on tegelikult Keskerakonna otsus. Mõni teine erakond võib siin rääkida, et “just meie ajal on mega suur ehitus käima läinud”, aga need asjad on otsustatud ammu enne neid.

See on meie strateegia, et panustame maapiirkondadesse. Peale selle, et Keskerakond tuli võimule ja hakkas pensione tõstma, taastas ta põllumeeste toetused, mida mitu aastat järjest ei makstud.

Tipp: Mõeldakse ka selle peale, et kui väike maakool on ikka see mootor maakonnas, ei tohi see välja surra. Et oleksid mingid meetmed riigilt ja toetada tuleb seda, et väikesed maakohad välja ei sureks. See on hästi oluline.

Alusharidus võiks olla tasuta, mis tähendab, et riik peab seda toetama.

Varje Tipp

Koolide ülalpidamine on praegu omavalitsuste ülesanne. Kuidas saaks riik siin appi tulla?

Korobeinik: Ei pea võitlema iga kooli eest, kuid peab aru saama, et kui maakool läheb kinni, on neid nagu tehaseidki taasavada sisuliselt võimatu. Need lastega pered, kes tulevad maale elama, kolivad sealt kohe ära, sest kooli pole. See ei pruugi olla alati pragmaatiline otsus, kuid see on samuti regionaalpoliitiline otsus.

Meie kindlasti toetame, et riik annab omavalitsustele rohkem vabadust ja vabadus käib koos rahaga.

Ehk ka kohalikud maksud?

Korobeinik: Kohalikud maksud on meil programmis täiesti olemas. Turismimaksu vastu me kindlasti ei ole. Omavalitsustel võiks olla õigus kehtestada kohalikke makse. Kas seda teha, on juba iga omavalitsuse otsustada.

Omavalitsusreform oli meil hästi valus ja nüüd, kui see on kuidagigi tehtud, võiksid suuremad omavalitsused saada rohkem õigusi, et oma elu ise korraldada.

Tipp: Oleme Keskerakonnas pooldanud seda, et ka alusharidus on hariduse osa ega tohiks jääda ainult omavalitsuse kanda. Alusharidus võiks olla tasuta, mis tähendab, et riik peab seda toetama. Ehk see 20 protsenti, mis tuleb lapsevanema arvelt, võiks tulla riigi toetusena.

Mitu kivi on lennanud Reformierakonna kapsaaeda. Kui vaatate valimispäevale ja sellele järgnevale, siis kes on teie võimalikud partnerid?

Tipp: Keskerakond pole kusagil välja öelnud, et ta kellegi välistab. Seda vaadatakse pärast valimisi ja kindlasti tulevad pikad läbirääkimised. Kõik on võrdväärsed partnerid, aga tuleb leida ühisosa, mis Eesti elu paremini edasi viib.

Korobeinik: Kui vaadata minevikku, siis tõepoolest ei olnud meie koostöö Reformierakonnaga kõige positiivsem. Samal ajal oli see hea kogemus: mõlemad pooled on teinud omad järeldused. Seega arvan, et välistatud see (koalitsioon, toim) kindlasti ei ole, kuid lihtne ka ei tule. Väga raske on öelda, mis valimispäev toob. Reformierakond on väga mugavalt otsinud vastandumist EKRE-le, et see valik oleks nagu Kaja Kallase ja Martin Helme vahel, aga Eestis on väga vähe inimesi, kes arvavad, et järgmine peaminister võib olla Helme. Reformierakonnale on see mugav sõnum, kuid nad saavad aru, et tegelikult on valik Keskerakond.

Kui vaatame viimast nelja aastat, siis kõik parlamendierakonnad on saanud valitseda mõnda aega ja eri koalitsioonides. Nii et ma arvan, et koostöö on võimalik väga erinevate poolte vahel, ja Keskerakond on kogu aeg konstruktiivne olnud.

Mitu mandaati Keskerakond Pärnumaalt kogub?

Korobeinik: Üks tuleb kindlasti ja kui väga hästi läheb, siis kaks. Kui inimesed saavad ikkagi aru, et valik on Reformierakonna ja Keskerakonna vahel, tuleb ka teine mandaat ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles