Repliik Karbaste ohjamise otsusel ring peal (3)

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Silvia Paluoja kirjutab, et tontjate rändurite häirimine oleks õigustatud ka Pärnu linna Sorgu saarel, kus kormoranide tõttu ei kasva enam rohulibletki.
Silvia Paluoja kirjutab, et tontjate rändurite häirimine oleks õigustatud ka Pärnu linna Sorgu saarel, kus kormoranide tõttu ei kasva enam rohulibletki. Foto: Silvia Paluoja

Kormoranide ehk karbaste ohjamise otsuseni ei kulunudki kaua aega, ainult inimpõlv. Nimelt lubab keskkonnaamet saabuval kevadel piirata kormoranide arvukust valikulise munade õlitamisega, kuid sellekohane taotlus peab neile jõudma 23. veebruariks. Amet andis ka tingimusi sättides kaluritele jah-sõna häirida oma vaenlasi Sindi kärestikul Pärnu jõel laserite või heliga.

Kormoranide kaitse ja ohjeldamise kava tõusis päevakorda juba 2001. aastal, kuid asjaosalistel jäi ühismõte sõnastamata. Looduskaitsjad, kalurid ja ornitoloogid istusid keskkonnaministeeriumis uuesti laua taha, kuni 2008. aastal pani minister käe alla konfliktliigi piiramise kavale. Sellele tuginedes algas kormoranimunade toiduõliga pritsimine Käina lahes Männilaiul. Kalaõgardite paljunemise takistamine jätkus Abruka lähedal ja Sõrves keskkonnaametnike hoogtööga ja siis sai võhm, õigemini raha otsa.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles