Järgmisena on luubi all löökpillid

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Pärnu laste ja noorte festivali “Muusikamoos” avakontsert-koguperemuusikal lumekuningannast läks pühapäeval kontserdimajas täissaalile, nii et kõik soovijad sinna äragi ei mahtunud. Täna jätkub festival löökpillide tutvustusega.

Eile lõunal võisid huvilised Pärnu raekojas vaadata juba järgmist muusikalist näitemängu, Silvia Soro loodud „Händel Bachil külas”, kus astusid üles nii Viljandi muusikakooli kui kultuuriakadeemia tudengid, õpetajad ja vilistlased. Ajastu hõngu tõid raekoja saali baroksed parukad ja grimm.

Täna on pärnumaalastel külas löökpilliduo Double Stroke (ingl k topeltlöök), mis ühendab kaht andekat Eesti muusikut: Hele-Riin Uibi ja Madis Metsamarti.

Mõlemad on juba aastaid tuntud nii meie kui välismaa muusikaringkondades, mõlemad omal alal: Uib põhiliselt jazz’i ja popmuusika esitajana, Metsamart valdavalt klassikalise muusika radadel.

Paari aasta eest esines duo menuka kavaga „Ameerika!“ mitmel pool Eestis.

Seekordselgi kontserdil Endla Teatrikohvikus esitatakse parimaid palu löökpilliduodele nii Põhja- kui Lõuna-Ameerikast, kuid mitte ainult.

Päevasel ajal toimuvad kontserdimajas õpitoad, kus Metsamart tutvustab löökpille, nagu Eestis teadaolevalt suurim marimba, vibrafon, suur tamtamm, cajon ja djembe ja mitmeid teisi. Kõik instrumendid kuuluvad tema erakogusse.

Töötoad toimuvad ka laupäeval ja pühapäeval Maarja-Magdaleena gildis, kus Marek Talts (pildil) juhendab kitarriga juba esmatutvust teinud noori ja Reigo Ahven pakub rütmikahuvilistele musitseerimisvõimalust kõikvõimalikel löökpillidel.

Festivali eestvedajad Helen Erastus ja Pärnu linnaorkestri direktor Tõiv Tiits rääkisid, et koostöö Pärnu muusikakooliga on olnud pikaajaline ning ikka ja jälle pakutakse tublidele noortele interpreetidele võimalust musitseerida oma linna orkestriga.

Reedel astuvadki kontserdimajas koos üles Pärnu muusikakooli tublimad solistid, Pärnu linnaorkester ja dirigent Lilyan Kaiv.

Samal päeval esineb Endla Jazzklubis “Jazzkaare” vahendusel Pärnusse jõudev Prantsuse kollektiiv MeTaL-O-PHoNe, mis osaleb nii “Jazzkaarel” kui mitmel teisel Euroopa festivalil.

Helimoonutusi, mis kunagi olid vaid kitarristide pärusmaa, kasutab Prantsuse kolmik nüüd kogu instrumentaalspektris vibrafoni, löökpillide, bassi ja trummidega.

Laupäeval astuvad kontserdimajas “Rütmirõõmudel” üles Viljandi kultuuriakadeemia segakoor, Georg Otsa nimelise muusikakooli popkoor ja Eesti koolinoorte segakoor. Kaastegev on saatebänd Themuri Sulamanidze juhendamisel.

Festivali lõpetab rütmika ja kitarriansamblite töötoas osalenute ning Pärnu muusikakooli rütmimuusika osakonna õpilaste ja vilistlaste kontsert, kus astuvad üles Toomas Aroni, Marek Taltsi, Marge Lumisalu, Ann-Liis Taltsi ja Lauri Lüdimoisi juhendatavad ansamblid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles