Pärnu noortekogu liige Miks peaksid noored valima minema?

Maarja Kahre
, Pärnu linna noortekogu liige
Copy
Pärnu linn noortekogu liige Maarja Kahre.
Pärnu linn noortekogu liige Maarja Kahre. Foto: Erakogu

Viimastel kohaliku omavalitsuse valimistel käis hääletamas alla 40 protsendi 16–24aastastest noortest. Siin tuleks vaadata täpsemalt otsa põhjustele, miks seda ei tehta ja miks just noored peaksid valimas käima.

Miks siis noored valimas ei käi? Tihti ei teata, keda valida. Selmet kandidaatide ja programmidega täpsemalt tutvuda, jätabki noor valija pigem valima minemata. Samuti tekib noortel tihti tunne, et see üks hääl ei mõjuta ju midagi, miks peaks ta siis üldse valima. Või on valimislubadustest kõrini, sest need ei ole suunatud noortele, seega ei paku poliitikagi huvi.

Samuti on oluline pere või kooli eeskuju. Kui vaadata 2021. aasta kohalike valimiste eri vanuserühmade valimisaktiivsust, olid võrreldes 18–24aastastega aktiivsemad just 16–17aastased. Kuigi alla 18aastased noored riigikogu valimistel hääletada ei saa, annab siiski arutleda nende valimisaktiivsuse põhjuse üle. Selle taga võivad olla näiteks ühiskonnaõpetuse tunnid koolis, mistõttu ei saa need noored parimagi tahtmise juures valimiste suhtes päris teadmatud olla.

Pärnu linna noortekogu liikmed arutlesid omakeskis, miks peaksid noored ikkagi valima minema. Siinkohal on hea välja tuua noortekogu liikme Tristan Eriste mõte: “Kui kõik mõtlevad “suva, ma ei lähe valima”, siis ei jõuagi nende hääl riigikokku ega tehta otsuseid, mis neid rahuldaksid.”. Ehk mida rohkem on meie ühiskonnas inimesi, kes arvavad, et nende hääl midagi ei mõjuta ja seetõttu jätavad valimata, seda vähem saavad nende mõtted riigikogus esindatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles