Siim Ruul ⟩ Kõigile ei peagi valimistulemus meeldima

Siim Ruul
, Eesti väitlusseltsi liige, Koidula gümnaasiumi ja Sütevaka humanitaargümnaasiumi ühiskonnaõpetuse õp
Copy
Pärnumaal käis sel korral valimas 3000 inimest rohkem kui eelmistel riigikogu valimistel.
Pärnumaal käis sel korral valimas 3000 inimest rohkem kui eelmistel riigikogu valimistel. Foto: Dmitri Kotjuh

Pingeline valimisõhtu pakkus nii ootuspärast kui ootamatut. Suurimaks üllatuseks kujunes kahe kange, Eesti Konservatiivse Erakonna (EKRE) ja Reformierakonna õhtu lõpuks kujunenud jõudude vahekord, mida Pärnumaal ei julgenud niimoodi ennustada ükski ekspert.

Võitja: Reformierakond

Reformierakonna kaks ringkonnamandaati on ootuspärased ja võrreldes 2019. aastaga ei saa partei Pärnumaalt kohti juurde (kolmas koht riigikogus kindlustati 2019. aastal kompensatsioonihäälte abil, toim).

Mida reformipartei õigupoolest võidab? Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) ja see on viimaseid valimisi vaadates pigem üllatus! 3000 lisahäält siin mail kinnitab erakonna üleriigilist populaarsust Pärnumaalgi, mida pikalt on peetud EKRE kantsiks, muutes Pärnu valimiskaardil kollaseks.

Huvitavamadki jõujooned jooksevad Reformierakonna enda sees, kus saab välja tuua võitjad ja kaotajad. Annely Akkermann edestab üllatuslikult Toomas Kivimägit, kes 2019. aastal oli lähedal isikumandaadi saavutamisele.

Kivimägi viiendiku võrra kehvem saak kui eelmistel valimistel ei ole küll probleem erakonnale, kuid Pärnu viimaste valimistsüklite esinumbri tulemus viitaks justkui valijaskonna soovile muutuste järele. Seda näikse tõestavat nimekirjas kolmanda tulemuse teinud Laura Kiviselgi tugev tulemus, eriti võrdluses pikaaegse rahvaesindaja Jüri Jaansoniga.

Kui peaks juhtuma, et Akkermann säilitab ministritooli, on tema esimene asendusliige just Kiviselg. Paistab, et Reformierakonna valijad hääletasid mitte ainult parempoolse, vaid ka liberaalse maailmavaate poolt, mida Postimehe Hääleandja järgi ei paista Kivimägi ja Jaanson jagavat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles