Soome tuntuim kirjanik Antti Tuuri: Õnne on kahesugust, head ja halba

Tiiu Leis
Copy
Soome kirjanik Antti Tuuri on Eesti lugejatele tuttav 11 romaani kaudu, kuid kirjutanud kokku üle 70 teose.
Soome kirjanik Antti Tuuri on Eesti lugejatele tuttav 11 romaani kaudu, kuid kirjutanud kokku üle 70 teose. Foto: Jouni Harala/Otava

Soome tuntuim kirjanik Antti Tuuri kirjutas oma “15 meetrit vasakule” juba enne, kui Soome naljasaates “Putous” tuli lavale luuseri olemisega müügimees Eestist Urmas Viilunk.

Tuuri samanimelisel etendusel, mis Pärnu Endlas 11. märtsil lavale toodi, oli rohkesti sarnasusi vene muinasjutuga lollikesest Ivanist, kes loo lõpus sai endale, ei tea isegi kuidas, hea õnne (soome keeles hyvä tuuri) kõrval kauni naise ja kuningriigi.

Teatud mõttes kommunismile viitava pealkirjaga loo ainese ammutas kirjanik tõsieluseigast, kui Otava kirjastus Saksamaal 1980ndatel aastatel Trajekti projektis Soome kirjandust reklaamis ja ka Tuuri raamatuid seal tutvustada üritati. “Raamatud läksid halvasti kaubaks ja mõtlesin siis, et kui kirjastus mulle raamatud tagastab, võiksin ise neid Saksamaale müüma minna,” meenutas kirjanik muigega.

Läbi tuisu ei pääsenud Tuuri Endla esietendusele, aga loodab Pärnusse jõuda millalgi kevadel. Eestis käis ta esimest korda 1978, siin on tal palju häid sõpru-tuttavaid. “Eestlastest tuttavad on öelnud, et soome keel on nagu eesti keele külmkamber, kus keele vanu vorme vaatamas võib käia,” märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles