Riik hakkab säästma mereelukate kuulmist

Lauri Mutso
, Ajakirjanik
Copy
Riik hakkas mõtlema hüljeste kuulmise säästmisele.
Riik hakkas mõtlema hüljeste kuulmise säästmisele. Foto: Urmas Luik

Eesti vetes lõhatakse igal aastal plahvatamata meremiine, millest tekkiv müra võib laastada mereelu. “Plahvatus võib lähedalolevatele mereloomadele mõjuda äärmiselt kahjulikult ja põhjustada koguni nende surma,” nentis keskkonnaministeeriumi merekeskkonna osakonna nõunik Kaspar Anderson.

“Helid levivad vees kiiremini ja kaugemale kui õhus. Samal ajal on nähtavus vees võrreldes õhuga palju piiratum. Seetõttu on mõistetav, et kõik mereliigid on mingil määral helitundlikud. Toitumisahela tipus olevad mereimetajad on aga omandanud erakordselt kõrgelt arenenud helitundlikkuse, olles tundlikud just helirõhu suhtes,” ütles Anderson.

Seetõttu tuleb igasugustel meretöödel, nende hulgas meretuuleparkide rajamisega kaasnevatel töödel, hakata arvestama leevendusmeetmetega, et ära hoida kuulmiskahjustuste tekitamine Eesti vete helitundlikele mereliikidele: hall- ja viigerhüljesele ning räimele.

Miinide lõhkamisel on võimalik suure amplituudiga heli ära hoida, kui muuta lõhkekeha ohutuks kaugelt juhitava vesilõikamise abil.

Kaspar Anderson, keskkonnaministeeriumi nõunik

 

Teiste mereriikide kogemuste põhjal tuleb tööde teostajatel leevendada müra mõju plahvatuste korraldamisel, sonarite ja akustiliste peletite kasutamisel, vaiade löökrammimisel ja teiste taoliste tegevuste puhul.

Keskkonnaministeerium seab merel tehtavate tööde jälgimiseks sisse registri ning tööde tegijad peavad ametilt saama müra tekitavateks tegevusteks vajalikud load ja kasutama leevendusmeetmeid. Näiteks vaiade rammimise loa taotleja peaks hindama impulssmüra taset, kuidas see võib merekeskkonnas levida ja rakendama mõjude vähendamiseks vajalikke leevendusmeetmeid.

​Üks levinud leevendusmeetmeid on akustiliste peletite kasutamine enne lõhkamist või löökrammimise alustamine väiksema intensiivsusega. See mõjub lähedalolevatele loomadele niisamuti akustilise peletina ja annab neile aega ohtlikust alast lahkuda.

“Miinide lõhkamisel on võimalik suure amplituudiga heli ära hoida, kui muuta lõhkekeha ohutuks kaugelt juhitava vesilõikamise abil,” lisas Anderson. Mereelu aitab säästa ka teatud tööde keelustamine kalade kudealal ja tööde ajalise kestuse piiramine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles