Kontserdisari pakub nõukoguliku inimese kolme palet

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõukogude Liidu lipp.
Nõukogude Liidu lipp. Foto: Pärnu Postimees

Pühapäeval, 18. märtsil toimub Pärnu uue kunsti muuseumis Pärnu Ooperi sarjas "Abonement 007" pärnu helilooja Artur Uritamme klaveritrio "Nõukoguliku inimese kolm palet" maailma esiettekanne.

Kontserdil kõlavad veel kollektiivautori MaLeRa KaSuKu Klaveritrio ning eesti uue ärkamisaja suurkuju Alo Mattiiseni sonaat tšellole ja klaverile.

Teoseid esitab trio koosseisus Olga Voronova (viiul), Leho Karin (tšello) ja Diana Liiv (klaver).

Pärnus tegutsenud helilooja Artur Uritamm sattus nõukogude võimuga vastuollu ja ilmselt sellepärast jäid paljud tema teosed pikaks ajaks esiettekannet ootama. Tänapäeval on suur osa tema muusikast siiski taasavastatud ja ette kantud.

Uritamme loomingus põimuvad peened kõlavärviotsingud rahvamuusikast saadud impulssidega ja tundelisus irooniaga. Nii on see ka ilmeka pealkirjaga klaveritrios "Nõukoguliku inimese kolm palet", mis on kaugel nõukogude aja ülistamisest.

Jaapanipärase heliloojanime MaLeRa KaSuKu taga peituvad kolm omaaegset kursusevenda, huumorilembesed noored heliloojad Mati Kuulberg, Raimo Kangro ja Lepo Sumera. Klaveritrio on valminud ühistööna. Iga helilooja kirjutas ühe pilli partii. Võrdsuse huvides võis igas trio osas eri helilooja oma partii esimesena valmis kirjutada.

Omamoodi optimism seondub Alo Mattiiseniga, meie ärkamisaja muusikuga, kellest mõeldes meenuvad esmajoones kogu eesti rahvast liitnud laulude omariikluse sõnum ning hipilik vabadusepüüe. Peale populaarsete laulude on muusikalise kõrghariduse saanud helilooja kirjutanud teoseid klassikalistele koosseisudele. Kontserdil kuulemegi tema põnevat sonaati tšellole ja klaverile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles