Repliik ⟩ Ääremaalgi unistatakse paremast tulevikust

Raido Keskküla
, arvamustoimetaja
Copy
Lääneranna vallavalitsus tegi ettepaneku sulgeda Virtsu (pildil) ja Lõpe kool.
Lääneranna vallavalitsus tegi ettepaneku sulgeda Virtsu (pildil) ja Lõpe kool. Foto: Mihkel Maripuu

Juba mõnda aega käib mitmes omavalitsuses, eriti ääremaal, kärarikas arutelu koolide, rahvamajade ja raamatukogude sulgemise üle. Ühelt poolt on tegusatel vallajuhtidel suisa kohus hoida omavalitsuse kulutused kontrolli all ja kasutada seda vähestki raha, mis ühel äärevallal rahakotti koguneb, parimal võimalikul viisil. Teisalt ei saa kohalikest kogukondadest üle sõita, neid hüvedest ega arenguväljavaadetest ilma jätta.

Vastasseisud Lääneranna valla ja sealsete kogukondade vahel näitavad ilmekalt, et ükskõik mida vallajuhid ei otsustaks, tehakse kellelegi ikka liiga. Samal ajal võib vähemalt kaugemalt vaadates tunda heameelt, et vallas arutakse koolide sulgemise või töösse jätmise üle väga elavalt. Oma kandi haridusasutuste eest võideldakse tuliselt.

Kellelegi pole vaja selgitada, mida tähendab kooli kaotus ühele kaugeltnurga asulale. Tihti võib kurblooliselt tõdeda, et kooli sulgemise järel kipub kohalik elu hääbuma. Eriti just nooremad inimesed ja lastega pered võivad oma meelsust selliste otsuste peale näidata kodukohast lahkumisega. Ja neid tuleb mõista.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles