Omavalitsuste ühendus saatis loodavale valitsusele eeted, kuidas tulu kasvatada

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Linnade ja valdade soov on, et loodaks reserv, mille toel katta kriisisituatsioonides tekkivad ettenägematud kulud.
Linnade ja valdade soov on, et loodaks reserv, mille toel katta kriisisituatsioonides tekkivad ettenägematud kulud. Foto: Arvo Meeks

Eesti linnade ja valdade liit (ELVL) tegi parlamenti valitud ja võimuläbirääkimistel osalevatele erakondadele ettepaneku kajastada valitsusliidu programmis omavalitsuspoliitika põhisuunad ja arenguväljavaated. Pöördumises rõhutatakse, et Eesti riik on tugev siis, kui on tugevad linnad ja vallad.

Liit esitas pöördumises ettepanekud, kuidas tulubaasi suurendada, tagamaks omavalitsuste majanduslikult suurem iseseisvus otsuste tegemisel. Selleks võib olla nii eraldatava tulumaksumäära tõstmine kui kohalike teede rahastamine nii, et see vastaks tegelikele vajadustele.

“Peame finantsküsimuste kõrval väga oluliseks, et uus võimuliit mõtleks muu hulgas riikliku haridustöötajate koolitustellimuse suurendamisele. Samuti tuleb arutada muid haridusteemasid, näiteks koolieelsete lasteasutuste õpetajate tööjõukulude ja huvihariduse toetuse, aga ka koolilõuna toetuse tõstmist ja lasteaedade toidukulu kompenseerimist,” selgitas ELVLi juhatuse esimees, Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart.

Pöördumises rõhutatakse, et loodav valitsus peab tagama omavalitsustele raha, täitmaks üldhoolduse reformist tulenevad ülesanded ja katmaks tegelikud kulud.

Samuti tuleb arutada muid haridusteemasid, näiteks koolieelsete lasteasutuste õpetajate tööjõukulude ja huvihariduse toetuse, aga ka koolilõuna toetuse tõstmist ja lasteaedade toidukulu kompenseerimist

Mihhail Kõlvart, Eesti linnade ja valdade liidu juhatuse esimees


Sotsiaalteemadest on ühtviisi nii linnadele kui valdadele tähtis siduda toimetulekupiir elatusmiinimumiga.

Linnade ja valdade soov on, et loodaks reserv, mille toel katta kriisisituatsioonides tekkivad ettenägematud kulud, toetada omavalitsuste hoonete energiatõhusaks muutmist ja sotsiaalmajade ja -eluruumide rajamist.

Peale selle tõi ELVL esile vajaduse taastada jäätmeseaduses omavalitsuste keskne jäätmemudel ja mahtu nõudvate jäätmete taaskasutuse toetamine. “Usume, et parlamendierakondadel on mõistmist ja tahet ületada poliitilisi barjääre, riigimehelikult asju arutada ja teha sisulist koostööd omavalitsustega. Meil tuleb kokku leppida Eesti olukorrale vastavas mõistlikus halduskorralduses ja regionaalarengus,” avaldas Kõlvart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles