Kelmuse ohvriks sattunud saardelase nimel võeti mitme tuhande euro eest pangalaenu (1)

Pärnu Postimees
Copy
Teateid arvutikelmuste kohta laekub politseile pea iga päev. Foto on illustratiivne.
Teateid arvutikelmuste kohta laekub politseile pea iga päev. Foto on illustratiivne. Foto: Elmo Riig

Eile anti politseile teada kahest märtsi keskpaigas veebikeskkonnas toime pandud pettusest, millega kokku tekitati kahju pea 8000 eurot.

Korrakaitsjaile teatati 16.-17. märtsi vahel toimunud juhtumist, kus 48aastase Saarde valla elaniku elektroonilist identiteeti kasutades võeti inimese teadmata tema nimel laenufirmadest laenu. Kelmusega tekitati kahju 7400 eurot.

Juhtunu asjus alustati kriminaalmenetlust seadusepügala alusel, mis käsitleb arvutikelmust. Varalise kasu saamise eest arvutiprogrammide või andmete sisestamise, vahetamise, kustutamise, sulustamise või muul viisil andmetöötlusprotsessi sekkumise teel, kui sellega on mõjutatud andmete töötlemise tulemust, määratakse rahaline karistus või kuni viieaastane vangistus.

Teine pettuseteemaline avaldus jõudis eile politseinike töölauale Pärnu linnast. 14. märtsil ostis 34aastane pärnakas Facebooki Marketplace’i keskkonnas mobiiltelefoni iPhone ja kandis ostu eest müüjale üle 450 eurot. Müüja lubas mehele, et saadab telefoni pakiautomaati, kuid seda ta ei teinud. Ka ei tagastanud petis ostjale raha.

Politsei algatas sellegi intsidendi uurimiseks kriminaalmenetluse, sedapuhku kelmuse paragrahvi alusel. Varalise kasu saamise eest tegelikest asjaoludest teadvalt ebaõige ettekujutuse loomise teel mõistetakse rahaline karistus või kuni kolm aastat vangistust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles