Omavalitsemine või omavolitsemine?

Sulev Mäeltsemees
, Tallinna Tehnikaülikooli emeriitprofessor
Copy
Lääneranna volikogu otsustas rahva tahte vastaselt koole sulgeda.
Lääneranna volikogu otsustas rahva tahte vastaselt koole sulgeda. Foto: Mailiis Ollino

Olen aastate jooksul loengutes rääkinud ja artiklites kirjutanud, et kohaliku omavalitsuse mõistet kasutades oleks otstarbekas mõelda: see on kohalik omavalitsemine. Ikka selleks, et liiga suur rõhk ei jääks sõnale “valitsus”, sest see oleks eksitav. Sõnapaar “kohalik omavalitsemine” kajastaks kindlasti selgemalt arusaama sellest, et sellega tagatakse kogukonna võõrandamatu õigus korraldada kohalikku elu.

Paraku oli 24. märtsi Lääneranna vallavolikogu istung ja selle juhtimine üpris ootamatu. Eriti see lühike episood, kui Matsalu kooli direktor soovis kolmeks (kõigest kolmeks!) minutiks sõna ja volikogu esimees saatis ta hoopis ukse taha.

Ma ei tea, milline on selle vallavolikogu töökord ja kui palju kordi on varemgi kasutatud istungisaalist eemaldamist? Aga nii üliolulise teema puhul nagu (alg)hariduse korraldus vallas ei ole võimalik, et mõni minut selgituseks võiks kuritarvitada volinike aega. Või oli kartus, et äkki mõni volikogu liige võib selgituse järel hakata varem kokku lepitust (?) erinevalt hääletama?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles