Jüri Ratas Ma ei süüdista maakoole sulgenud omavalitsusi

Jüri Ratas
, Keskerakonna esimees
Copy
Lääneranna vallavolikogu otsustas möödunud reedel sulgeda Lõpe ja Metsküla koolid.
Lääneranna vallavolikogu otsustas möödunud reedel sulgeda Lõpe ja Metsküla koolid. Foto: Mailiis Ollino

Eesti maaelu elujõulisus on väärtus, mille eest riigil tuleb tugevalt seista. Kurvastav on lugeda, kuidas maakoolide püsimine on suuresti raha taga, kuna omavalitsustel ei piisa raha koolimaju senisel kujul ülal pidada ja õpetajate palgakasvuga toime tulla. Rahalised raskused ei peaks aga viima maakoolide sulgemiseni.

On oluline, et riigi abikäsi oleks tuntav ja igas Eesti paigas oleks kättesaadav kodulähedane haridus. Niisama tähtis on, et just kooli olemasolu on aidanud paljudel peredel maale kolida. Kuid pidev ohutunne kooli sulgemise ees pidurdab ka piirkonna arengut ja tekitab ebakindlust tulevikus maale elama kolida soovijate seas.

Lapsi kipub küll maapiirkondades vähemaks jääma, kuid maakoole külastades olen näinud, kui pühendunult teevad tööd sealsed õpetajad ja kui õpihimulised on lapsed. See teeb südamest rõõmu. Ümbritsev mõjutab palju ja arusaadavalt on väikeses koolis mõnusam õppida, sest õpetaja tähelepanu on rohkem õpilastel. Seetõttu ei tohi maakooli vaadata vaid kulude võtmes, vaid näha, kui palju annab see kogukonnale tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles