Pärnakail läks väga hästi: noorte tantsupeole pääses 47 rühma

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Staadionil saab tantsupeo aasta puhul Agne Kurrikoff-Hermani juhendamisel igaüks selgeks mõned lihtsamad tantsusammud.
Staadionil saab tantsupeo aasta puhul Agne Kurrikoff-Hermani juhendamisel igaüks selgeks mõned lihtsamad tantsusammud. Foto: Elmo Riig/Sakala

Sel suvel toimuva 13. noorte laulu- ja tantsupeo “Püha on maa” 274 maakondlikku eelproovi on lõppenud: tantsupeo etendusel “Sillad” osaleb Pärnumaalt 47 kollektiivi, neist 32 Pärnu linnast.

Noortepeo ​Pärnu linna kuraator Jekaterina Eensalu lausus, et tavaliselt on mõni kollektiiv ikka koju jäänud, aga seekord läks meil väga hästi: kõik rühmad, kes peole minna tahtsid ja selle nimel tööd tegid, pääsesid peole ja ühtegi kurba nägu meil ei ole. Järelikult on kõik tublisti pingutanud vahepealse raske aja kiuste, mis tantsude õppimise keerulisemaks tegi.

Kooridel jätkuvad eelproovid mai alguseni, misjärel selgub, kuidas läheb meie lauljatel, orkestritel ja rahvamuusikutel.

Kes oma silmaga üle tahab kontrollida, leiab peol tantsivate rühmade nimekirja noorte laulu- ja tantsupeo veebilehelt.

“Ma arvan, et kuidagi seda rõõmusõnumit ka tähistatakse. Tegemist on ju noortepeoga ja šampanjapudeleid ilmselt ei avata, aga eks õpetajad ikka kallista oma tantsijaid ja vii kommi neile,” tõdes Eensalu.

Laulu- ja tantsupeo SA juhataja Margus Toomla sõnutsi saatis tantsupeo kunstiline toimkond eile õhtul osalemiskutse 559 kollektiivile, kuhu kuulub 8342 tantsijat ja võimlejat. Tavapäraste koolinoorte rühmade kõrval osalevad sellel peol pererühmad.

Tantsupeo eelproovid algasid juba jaanuari keskpaigas ja kestsid märtsi lõpuni.

“Suur heameel oli näha, et vahepealsed koroona-aastad ei ole noortes tantsuhimu kahandanud, ja teadmine, et kohe-kohe tuleb tantsupidu, on aidanud lastel ja noortel tantsu juurde naasta,” kinnitas noorte tantsupeo pealavastaja Agne Kurrikoff-Herman. Lisades, et juhendajate pühendumus ja pingutus on imetlusväärne. “Tahan südamest tänada kõiki juhendajaid, koolijuhte, lapsevanemaid, kes noorte rahvatantsukultuuri hoidmisesse oma panuse annavad,” tunnustas Kurrikoff-Herman kõiki asjaosalisi. “Suur töö on tehtud tantsude õppimisel ja viimistlemisel ning pärast eelproovide lõppu saame öelda, et liigume ühisel teel suvise peo poole.”

Tantsupeo kunstiline toimkond jätkab nüüd tööd tantsudega, et nendest saaksid lõpuks staadionimurule joonistuda ilusad mustrid ja pealavastaja jutu järgi töötatakse selle nimel, et inimmassid staadionil ühtselt liikuma panna.

Tantsupeol osalevate rühmade juhid kohtuvad 16. aprillil Paides, kus kõikide tantsude mustrid koos rühmade paiknemisega platsil üheskoos läbi vaadatakse.

Tantsijatel seisab veel ees finaaltantsude õppimine. Pealavastaja tõdes, et see on kindlasti ühtpidi huvitav, teistpidi pretensioonikas ülesanne: finaalis kohtub väljakul üle 8000 tantsija.

Kõik rühmad, kes tantsupeo teekonna vapralt kaasa tegid, kuid seekord esinejate hulka ei mahtunud, saavad kutse Kalevi staadionile vaatama 30. juunil tantsupeo peaproovi-etendust. Täpse info tasuta pääsmete kohta edastas peo korraldustoimkond juba rühmade juhendajatele.

13. noorte laulu- ja tantsupidu keskendub noorele inimesele ja tema suhetele maailmaga. Kurrikoff-Herman kirjeldas peo keskmes olevat silla sümbolit järgnevalt: “Eri ajaetappidel, oma võrsumise käigus, loome ja ehitame iseenda sees suhteid ja suhestume end ümbritsevaga. Nii kasvab noor ümbritsetuna meist ja toetudes meile. Kõik meile omased väärtused – nii kodused, mis on seotud meie esivanemate pärandi, meie maa ja juurtega, ajatud väärtused kui tänapäevased tõed – anname neile teele kaasa.”

13. noorte laulu- ja tantsupidu toimub 30. juunist 2. juulini Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles