Linn teeb poeketi rahaga uutmoodi kaasavat eelarvet

Pärnu Postimees
Copy
Rimi panustab pärnumaalaste toitumisharjumuste parandamisse.
Rimi panustab pärnumaalaste toitumisharjumuste parandamisse. Foto: Dmitri Kotjuh

Rimi Eesti katsetab kaasava eelarve projekti, edendamaks tervislikku toitumist ja jätkusuutlikku tarbimist, ja toetab Pärnu linna kogukondade ideede elluviimist 10 000 euroga.

Rimi vastutustundliku ettevõtluse juhi Katrin Batsi arvates saab nii kaasata kohalikku kogukonda tegelema oluliste teemadega. Batsi sõnutsi soovivad nad, et just kohalikud inimesed teeksid lõpliku valiku, millise projekti toetamist nad soovivad. Ta usub, et nii saavad projektid algusest peale õnnestumiseks vajalikku tähelepanu. 

Eri uuringud tekitavad muret: kuni kolmandik Eesti lastest on ülekaalulised. Seepärast suunavad nad tähelepanu peamiselt tervislikule toitumisele. “Osalema ootame lastega tegelevaid asutusi, aga ka kõiki teisi, kel on loomingulisi mõtteid, kuidas nügida võimalikult suurt hulka inimesi teadlikumalt toituma,” selgitas Bats.

Nad alustavad kolmest omavalitsusest, peale Pärnu ka Võru ja Saaremaa vallast. Poeketi vastutustundliku ettevõtluse juht avaldas lootust, et projekt laieneb kunagi üle-eestiliseks. 

Osalema ootame lastega tegelevaid asutusi, aga ka kõiki teisi, kel on loomingulisi mõtteid, kuidas nügida võimalikult suurt hulka inimesi teadlikumalt toituma.

Katrin Bats, Rimi vastutustundliku ettevõtluse juht

Pärnu linnavalitsus on kaasavat eelarvet korraldanud mitu aastat ja selle kaudu on linnaruumi lisandunud rajatisi, mida kohalik üldsus vajalikuks peab. Abilinnapea Irina Talviste usub, et nüüd ellu kutsutud projekt toob endaga kaasa lahendusi, mis edendavad rahva tervist. “Hea on, et see on põimitud jätkusuutliku tarbimisega, sest prügiteema on samuti tähtis osa meie elust, mis vajab häid ja innovaatilisi lahendusi,” märkis ta. 

Oma idee, mida poe rahaga peale hakata, saavad esitada kõik juriidilised isikud, sealhulgas mittetulundusühingud, õppeasutused, lasteaiad, noortekeskused. Idee eelarve võib olla 5000 või 10 000 eurot ja see tuleb saata hiljemalt 3. mail digiallkirjastatult Pärnu linnavalitsuse rahvatervise spetsialistile aadressil maria.andrekson@parnu.ee.

Esitatud ideid hindab komisjon, kuhu kuuluvad linnavõimu ja Rimi esindajad ning toitumisnõustaja. Paremad ideed lähevad rahvahääletusele, millest saavad osa võtta vähemalt 16aastased kohalikud inimesed. Võitjad selguvad 6. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles