Taskuhääling ⟩ Kormoranidega võitluses tuleb leida kesktee

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Stuudios olid KormoranGrupi eestvedaja Üllar Meriste, Pärnu Postimehe ajakirjanik Kristo Niglas ja keskkonnaameti peadirektor Rainer Vakra.
Stuudios olid KormoranGrupi eestvedaja Üllar Meriste, Pärnu Postimehe ajakirjanik Kristo Niglas ja keskkonnaameti peadirektor Rainer Vakra. Foto: Urmas Luik

Seekordses taskuhäälingu saates olid külas keskkonnaameti peadirektor Rainer Vakra ja KormoranGrupi üks eestvedajaid Üllar Meriste. Mõlemad mehed olid ühel nõul, et kabraste ohjamiseks tuleb leida kuldne kesktee.

Arutelu kormoranide pealetungi üle tekitab eriarvamusi. Vakra tõdes, et see on loomulik, kuid keskkonnaamet kaasab piirangute seadmisel teadlasi ja peagi valmib detailne ohjamiskava. Samal ajal küsis ta, et kui mustade ja koledate kormoranide asemel sööksid niisama palju kala näiteks luiged, kuidas siis inimesed suhtuksid. “Kas siin on ainult kalaküsimus või ka muud? Väljaheited?” arutles ta.

Meriste sõnutsi on näiteks Pärnu jõe puhul tegu Euroopa Liidu mõistes indeksijõega, mis on tähtis kalavaru seisukohalt. “Tegelikult pole asi üksnes kalurites, vaid üldises looduslikus tasakaalus ja me ei saa anda kormoranile püha lehma staatust,” väitis Meriste. Selle linnuliigi arvukust tuleb piirata nagu ülejäänud lindude ja loomade puhul. Meriste avaldas siirast heameelt, et keskkonnaameti ja -ministeeriumi tellimusel ohjamiskava koostatakse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles