Galerii Avati aastanäitus: Suurimad visionäärid ongi olnud maalikunstnikud

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy

Jaan Elken tõdes kuraatorina Pärnu uue kunsti muuseumis äsja avatud Eesti maalikunstnike liidu aastanäitusel tutvustustiiru tehes, et inspiratsiooniks talle endale ja orientiiriks üle 80 kaasautorile kujunes mullune Veneetsia biennaal, kus maal oli väga võimsalt oma läinud sajandi stiilikirevuses jälle tagasi.

“On tagasi sürrealism, maaliline maal, konstruktivism, on jätkuvalt kohal neopopp ja abstraktne kunst ehk midagi pole kadunud ega unustatud. Tihti neo- nime ette ei öeldagi, sest on selge, et stiilid arenevad, muutuvad hübriidseks ja kõik on aktuaalne. 15.–16. sajandi renessanss mõjutab meid niisamuti nagu muusikateosed, mis on kirjutatud mitusada aastat tagasi, aga kõlavad elavas ettekandes siin ja praegu,” märgib kuraator.

Selline kogemus on esil maalikunstiski, millest tuli aastanäituse pealkiri “Tegelikkus ja kujutlus/Reality and imagination”.

Kui palju räägitakse sellest, kuidas uued meediad loovad virtuaalreaalsust ehk kujutletud maailma, siis maalikunstnikud on sedasama teinud kogu aeg ja see näitus rõhutab, et nad ei käsitle ainult tegelikkust, vaid kujutavad ka omaloodud maailmu. Siin on esindatud kõik maalikunsti tugevad jooned ja selles mõttes on väljapanek nagu selja sirgulöömine.

“Võib-olla suurimad visionäärid ongi olnud maalikunstnikud,” pakub Elken. Andis sellele hoogu retoorika või üldine dramaatiline aeg maailma ja Euroopa ajaloos, kuid kirglikkust on seekordsel näitusel tugevalt tunda ja kunstnike omailmad kehtestavad ennast julgelt ja jõuliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles