Suur lugu ⟩ Parlamendiuusiku esimene tööpäev: palju elevust ja sissejuhatus juntimise meistriklassi (1)

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Esmaspäeval oli vastse riigikogu liikme Peeter Tali esimene tööpäev. See kujunes ligemale 11 tunni pikkuseks.
Esmaspäeval oli vastse riigikogu liikme Peeter Tali esimene tööpäev. See kujunes ligemale 11 tunni pikkuseks. Foto: Madis Veltman

Kui Peeter Tali esmaspäeva hommikul oma Volvo roolis Toompea lossi ette vuras, oli parlamendi uue koosseisu avaistungini veidi üle viie tunni.

Uue riigikogu liikmeid tervitas mõnus kevadpäike ja õhus oli tunda samasugust ootusärevust nagu esimesel koolipäeval.

Ehkki eelmise kuu alguses toimunud valimistel Pärnumaal 1159 siinse kandi inimese toetuse pälvinud Tali on oma tööde ja tegemistega sattunud riigi esinduskogu ajaloolisse majja nii ajakirjaniku kui militaarsete organisatsioonide kommunikatsioonijuhina, on lossikompleks ta uus töökoht esimest päeva ja ontliku parlamendiuusikuna pole sellisel puhul hilinemiseks ühtegi sobivat põhjust. Pärnust pärit Tali jutu järgi sättiski ta suvepealinnast Tallinna poole, kus tal Pääsküla kandis kodu, juba eelmisel õhtul.

“Hommiku peale ei saa nii tähtsat sõitu jätta. Ei saa riskida, et tee peal kusagile kinni jääd. Kui Via Baltical juhtub õnnetus, mille tõttu tee kinni pannakse, istudki ummikus, ei saa edasi ega tagasi,” on Talil Eesti ühe tihedama liikluse magistraali kohta riskianalüüs tagataskust võtta. “Eelmisel aastal sattusin ummikusse Sauga lähedal 2+1-lõigul, kus oli juhtunud liiklusõnnetus. Ootasin siis seal tund aega ühe koha peal.”

Harjunud rutiinist väljapoole tuli Talil riigikogu esimese tööpäeva hommikul ka tavalisest varem ärgata.

“Panin äratuskella seitsmeks tirisema,” seletas vastne parlamendiliige. “Tavaliselt ei pea ma nii vara ärkama. Riias, kus töötasin NATO strateegilise kommunikatsiooni keskuses, naljalt enne kella kümmet loengut andma või kohtumistele minema ei pidanud.”

Esimese koolipäeva tunnet uusriigikogulasel siiski ei ole. Kuidas saakski tarkusetemplit parlamendiga võrrelda? “Kes oleks siin direktor või kes klassijuhataja?” laseb Tali selle võrdluse kiiresti põhja. “Riigikogu liige on vaba ja sõltumatu.”

Mõni tund hiljem kinnitab seda mõttearendust taasiseseisvunud Eesti Vabariigi riigikogu 15. koosseisu avaistungil oma kõnes ka president Alar Karis. “Valija on teile kõigile andnud volituse tegutseda rahvaesindajana. Teil kõigil on mandaat. Ometi ütleb põhiseadus, et riigikogu liige ei ole seotud mandaadiga. Mida see tähendab? Seda, et teist igaühe õlul on vastutus esindada kogu rahvast. Pidada silmas kõiki neid muresid, mida valimistel väljendati,” andis riigipea oma kõnes parlamendiliikmetele kammertooni järgmise nelja aasta tegemisteks.

Esimese tööpäeva hommikul on parlamendihoone vestibüüli seatud üles fotostuudio, kus riigikogu avalike suhete teenistuse piltnik Erik Peinar selle päeva staarid ümmargusele pöördtoolile istuma sätib, et neist paraadfoto klõpsata.

“Pea natuke paremale! Lõug natuke alla! Nii on hästi!” juhendab ülesvõtja Peeter Tali fotosilma jaoks sobiva nurga all poseerima.

“Eelistaksin ise pildistada,” ohkab Tali, täites fotograafi näpunäiteid. “Teisel pool kaamerat olla on palju mõnusam.”

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles