Rahvamuusikapeol astub üles 11 kodukandi kollektiivi

Kati Saagim
, vastutav veebilehe toimetaja
Copy
Noorte laulupidu Tallinna Lauluväljakul 2017. aastal.
Noorte laulupidu Tallinna Lauluväljakul 2017. aastal. Foto: ERIK PROZES/Postimees

XIII noorte laulu- ja tantsupeol “Püha on maa” osalevate rahvamuusikakollektiivide ettemängud on lõppenud. Suvisele noortepeole sai kutse 83 kollektiivi, neist 11 on Pärnumaalt. Kokku osaleb peol üle 800 pillimängija.

Kodukandist said kutse Häädemeeste näppepillide ansambel, Kihnu valla akordionistide orkester, Kihnu viiuldajad, Pärnu kunstide koolist akordionistide, lõõtspilli- ja viiuliansambel, Pärnu Waldorfkooli pärimusring, Pärnu-Jaagupi muusikakooli pärimusmuusika ansambel Maruu, noorte rahvamuusikaansambel Cantelo, Lähkma küla pillimehed ja Vändra muusikakooli pillikoor.

Rahvamuusikapeo üldjuht Juhan Uppin ütles, et liigijuhid olid positiivselt üllatunud, kuna noored muusikud mängisid üldjoontes väga hästi. “Iga eelproov oli nagu väikene kontsert, sest kõik kollektiivid kõlasid omamoodi ja samade lugude esitusviis oli erinev. Oli ka tõeliselt erilisi ja loomingulisi esitusi,” märkis Uppin. Lisades, et noortel on parajalt nõudlik repertuaar hästi omandatud ning selle eest tuleb tänada õpetajaid ja juhendajaid, kes neid sel teekonnal abistasid.

Kokku astub peol üles seitse pilliliiki: kandled, torupillid, viiulid, lõõtspillid, akordionid, näppepillid ja koondorkester. Peo repertuaar on Uppini hinnangul muusikaliselt üsna mitmenäoline ja iga pillirühma puhul on arvesse võetud selle eripära. "Näiteks akordioni esituses kõlab peol viis lugu, mis kõik on seotud silmapaistvate Eesti pärimusakordionistidega,” lausus üldjuht.

XIII noorte laulu- ja tantsupidu toimub 30. juunist 2. juulini Tallinnas. Laulupeo kunstiline juht on Pärt Uusberg ja tantsupeo pealavastaja Agne Kurrikoff-Herman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles