Vambola Paavo ⟩ Tühi rahakott toob tüli majja

, ajakirjanik
Copy
Plaanitav maksukoormuse tõus on lahvatanud kirgede tormiks.
Plaanitav maksukoormuse tõus on lahvatanud kirgede tormiks. Foto: Arvo Meeks

Maksukoormuse tõus on lahvatanud kirgede tormiks. Reformierakonna mantra on maksuküüru kaotamine ja ühetaoline maksusüsteem ilma erisusteta. Kõige kallimast lubadusest ehk maksuküüru kaotamisest ei kavatsetagi loobuda. Vaja on palju raha, mida pole.

Selles, et eelarve on miinuses, pole midagi imelikku. Eesti on endiselt madalaima riigivõlaga riik. Armastame ennast alati teistega võrrelda. Kes on käinud Helsingis asuvas Soome panga muuseumis, see teab, kuidas saalis tablool tiksuvad arvud ja need kerivad kogu aeg võlga juurde.

Soome riik elab edasi ja meist jõukamalt suurest võlast hoolimata. Eakatel on vanaduspõlves pansionaadid tasuta ja seenioridki reisivad mööda ilma. Sotsiaaltoetused on meist mäekõrguselt üle. Soome pole kokku kukkunud.

Eestiga pindalalt võrdne Horvaatia on võtnud meist enam laenu, ometi ei lööda lokku. Horvaadid ei lõika veeni turismile 2,5kordse käibemaksu lajatamisega, vaid piirduvad üheksa protsendiga. Restoranides on käibemaks sama suur. Turism on selle riigi olulisem majandusharu. Raha jätkub uute teede, tunnelite ja sildade rajamiseks. Horvaatia ei ole hambuni relvastatud, kes räägib sõjamaksust. Ometi on riik NATO liige, neil on heal tasemel oma lennuvägi, mis meil puudub, ja tänapäevane merevägi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles