Anne Martin Kuidas tuua meretuulepargis toodetud elekter tarbijani?

Anne Martin
, rahandusministeeriumi ruumilise planeerimise osakonna nõunik
Copy
Liivi lahte on kavas rajada mitu tuuleparki.
Liivi lahte on kavas rajada mitu tuuleparki. Foto: Kristo Niglas

Kindlasti võib küsida, ega me ajast ette rutta. Veel pole ju selge seegi, kas Liivi lahe meretuuleparki saab rajada ja mis tingimustel: alles hinnatakse selle keskkonnamõju. See aga ei tähenda, et poleks põhjust mõelda, kuidas tuulepargist elekter tarbijani tuua.

Meretuuleparkide rajamise ettevalmistamine ja uuringute tegemine pole enamikule lääne-eestlastele ilmselt uudis. Eesti on seadnud eesmärgi toota 2030. aastal niisama palju taastuvelektrit, kui ise kulutame. Vastne valitsus on läinud veel kaugemale ja seadnud sihi, et Eestist peab saama taastuvenergiat eksportiv riik.

Kuna planeerimine ja uuringud on ajamahukad, on mõistlik teha eri projektiosi korraga, ehkki veel pole teada, milliseks kujuneb Enefit Greeni kavandatav Liivi meretuulepark.

Meretuulepargis toodetud elekter peab jõudma tarbijani. Selleks on vaja elektriühendusi. Tulenevalt Eesti Energia taotlusest algatas valitsus ühenduste kavandamiseks eelmise aasta augustis riigi eriplaneeringu. Oleme silmitsi probleemiga, kuidas rajada ühendus vähima mõjuga nii loodusele kui kohalikele inimestele, samal ajal luua majanduslikult ja tehniliselt kõige mõistlikum lahendus. Eesmärk on jõuda elektriühenduste rajamisega valmis ajaks, mil tuulepark tööle hakkab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles