Pärnus näeb tänavu suvel kriminaaltangot

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
2022. aastal tehtud foto Sorgu tuletornist.
2022. aastal tehtud foto Sorgu tuletornist. Foto: Ilme Parik

Pärnu suveteater mängib sel suvel jahtklubi purjekakuuris uuslavastust “Sorgu tuletorni saladus”, kus pingsa uurimistöö tulemusel selgub lõpuks tõde, mis 1925. aastal sel väiksel saarel Manija lähistel tegelikult juhtus.

Žanrimääratlusega kriminaaltango esietendub 6. juulil, mängivad Sepo Seeman ja Piret Laurimaa ning muusikat teeb Olavi Kõrre.

Sorgu on väike saar, mis asub Pärnu lahe suus, mereteel Pärnust Kihnu, ja pisut Manilaiust kagus.

Sorgu majakavahi maja on ehitatud 1904. aastal. Sealtpeale, kuni moodsate aegade tulekuni elas saarel paikselt majakavaht, vahel üksipäini, vahel perega. Majakavaht täitis täpselt oma ülesandeid, tegi sissekandeid ilma ja olude kohta, jälgis loodust ja laevaliiklust.

Sajanditagusest ajast on Sorgu tuletorni ja selle elanike kohta teada lugusid ja legende, mis vajavad lahtirääkimist. Eriti tähelepanuväärne on lugu müstilisest mõrvast, millest omal ajal rääkisid kõik tähtsamad ajalehed. Tuletorni järelevaataja oli sel ajal Mihkel Adru. Juba tema isa ja vanaisa olid olnud majakavahid paljudes Eestimaa sadadest tuletornidest. Seega teadis ta hästi, mida töö temalt nõuab.

Kuid vahel peab majakavahtki jätma rutiini ja asuma võitlusse elu ja surma peale. Sellise valiku pidi tegema ka Mihkel Adru. Mis täpselt juhtus, on seni pakkunud alust kümnetele spekulatsioonidele. Lahendus oli ometi käeulatuses ja on nüüd suvelavastuses kõigi ees.

“Oleme saanud selleks abi arhiividest ja pärimustest, oleme tutvunud dokumentidega muu hulgas nii meremuuseumis kui Eesti keskarhiivis Kanadas. Oleme vestelnud ellujäänute järeltulijatega ja täitnud hoolikalt kõik lüngad oma loogiliste tuletustega,” lausus dramaturg ja lavastaja Tiit Palu. “Tänu pingsale uurimistööle olemegi taastanud asjade käigu täpselt nii, nagu see tegelikult oli. Tere tulemast aastasse 1925! Tere tulemast tormidest ümbritsetud Sorgu saare tuletorni! Tere tulemast tantsima kriminaaltangot!”

Pärnu suveteater mängis oma esimest koguperelavastust “Minu pere ja muud loomad” 2015. aastal vanalinnas toonase Komfeki kohviku sisehoovis. Seejärel on publikuni toodud ühtejärge lavastused “Klarissa kirjad”, “Inriid ja Toomas Nipernaadi”, “Armastuse narrid” ja “Kuldrannake”. Etendusi antakse Pärnu jahtklubi ellingus, kus talvel hoitakse purjelaevu, suvel mahub sinna teatrilava ja poolteistsada teatrisõpra.

2021. aasta suvel tõi suveteater Kurgja talumuuseumis publiku ette näitemängu “Indrek ja heledad hääled”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles