Jazzkaar pühendab oma Pärnu kontserdi Valter Ojakäärule

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy

Jazzkaar pühendab oma pühapäevase kontserdi heliloojale Valter Ojakäärule tema sünnilinnas Pärnus Endla teatris, kuna just tänavu 10. märtsil täitus 100 aastat Eesti muusika suurkuju, helilooja, saksofonisti ja muusikaajaloo jäädvustaja sünnist.

Maestrole teevad kummarduse uue generatsiooni lauljad Marianne Leibur, Anett Tamm ja Ewert Sundja, esitades tuntud laulude nagu “See pole see” ja “Oma laulu ei leia ma üles” kõrval harvem kuuldud lugusid. Uutes seadetes hakkab kõlama helilooja mitu värvikat instrumentaalpala ja spetsiaalselt selleks kontserdiks on valminud värsked seaded multiinstrumentalistilt, arranžeerijalt ja lugudekirjutajalt Marti Tärnilt.


Eesti džässi väärtuste tutvustajana-heliloojana andis Ojakäär hindamatu panuse. Ta oli koos Uno Naissooga esimeste džässifestivalide organiseerijaid, avades kuulajaile akna jazz- ja popmuusika maailma.

Ojakääru esimene raamat “Džässmuusika” ilmus 1966. aastal, sellele järgnes ülipopulaarne “Popmuusikast” (1978 ja 1983). Väsimatu ja põhjalik kroonik on jäädvustanud Eesti džässi ajaloo nelja mahukasse raamatusse: “Vaibunud viiside kaja” (2000), “Omad viisid võõras väes” (2003), “Sirp ja saksofon” (2008) ja “Oma laulu leidsime üles” (2010).

Valter Ojakäär.
Valter Ojakäär. Foto: Erakogu/Jazzkaar

Valter Ojakäär mängis veerand sajandit Eesti Raadio estraadiorkestris saksofoni ja klarnetit ning kirjutas lugusid orkestrile ja solistidele. Populaarseks said tema laulud nagu “Õhtu rannal”, “Tihemetsa Tiina”, “See pole see”, “Oma laulu ei leia ma üles”, “Üks väike laul”, “Uus paat”. Helilooja ise tundis kõige suuremat heameelt ooperist “Kuningal on külm”, mis etendus Vanemuise teatri uue maja avamisel 1967. aastal.

Ojakäärult said häid nõuandeid paljud muusikud ja muusikast kirjutajad. Silmaringi laiendavate saatesarjade eest Eesti Raadios pälvis ta Kuldmikrofoni ja aasta muusiku tiitli. Džässiauhindade jagamisel 2014. aastal tunnustati Valter Ojakääru jazz’i-edendaja tiitliga.

Maestrole pühendatud kontsert toimub Jazzkaare ja Eesti Jazzliidu koostöös ja samalaadsed muusikute ülesastumised on juba toimunud Tallinnas ja Haapsalus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles