Kristjan Suurekivi ⟩ Naastrehvide kasutusreeglid on ajale jalgu jäänud

Kristjan Suurekivi
, Rehvid Pluss tegevjuht
Copy
Rehvid Pluss OÜ tegevjuht Kristjan Suurekivi.
Rehvid Pluss OÜ tegevjuht Kristjan Suurekivi. Foto: Erakogu

Praegune seadusandlus lubab naastrehve talviste ilmaolude korral kasutada märtsi lõpuni, sundides sõidukijuhte seetõttu riskima kas oma elu või kopsaka trahviga. Kuigi politsei näitab üles mõistlikkust, pole need reeglid enam asjakohased: Eestis ei alga talv novembriga ega lõpe märtsiga, mistõttu viimane aeg on vigased nõuded korda teha.

Seadused määravad, et naastrehve tohib kasutada 15. oktoobrist 31. märtsini, ja määrused sätestavad, et talviste ilmadega tohib naastrehvidega sõita veel aprilli lõpuni. Seega jäetakse risk täielikult juhtide õlule – nemad on need, kes peavad välja mõtlema, kas teeolud on küllalt talvised, et jätkuvalt naastrehve kasutada. Kui nemad nii arvavad, kuid politsei sellega ei nõustu, lasub vastutus neil.

Kuigi võimalus naastrehve aprilli lõpuni kasutada on tervitatav, isegi selle praeguses, vigases vormis, ei toimi selline lähenemine lõpuni. Ilmataat ei tunne kalendrit ega saa kuidagi üheselt öelda, et talv hakkab oktoobri keskel ja lõpeb kindlasti mai algusega. Isegi seaduskuulekad juhid, kes parimas usus sõitsid möödunud kuu lõpuni naastudega, on nüüdseks rehvid ära vahetanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles