Anna üles füüsikaõpetaja! Ettevõtted panevad ta laadima

Annika Auväärt
Copy
Eesti Energia juhatuse liige Raine Pajo toonitas, et Eesti majandusarengu hoogustamiseks ja rohepöörde väljakutsetega tegelemiseks on tarvis rohkem insenere.
Eesti Energia juhatuse liige Raine Pajo toonitas, et Eesti majandusarengu hoogustamiseks ja rohepöörde väljakutsetega tegelemiseks on tarvis rohkem insenere. Foto: Sander Ilvest

Kutsekoja OSKA haridus- ja teadusraporti kohaselt jääb käesoleval kümnendil tööturul puudu umbes kaks kolmandikku inseneridest. Ettevõtted ABB, Eesti Energia, Fermi Energia, LHV, Nordecon ja Metrosert lõid koostöös haridusmaastiku eestvedajatega füüsikaõpetajatele mõeldud programmi “Lae end”.

Programmi eesmärk on muuta füüsika õppimine ja õpetamine huvitavamaks. Eelnimetatud raporti järgi töötab Eestis ligemale 490 kooli, millest umbes pooles pole erialase ettevalmistusega füüsikaõpetajat.

“Eesti majandusarengu hoogustamiseks ja rohepöörde väljakutsetega tegelemiseks vajame insenere, kes töötaksid välja ja viiksid ellu lahendusi, millele hakkab tuginema meie tulevikumajandus. Paraku on praegu puudu tuhandeid noori insenere, kelleta võivad Eestile olulised projektid tegemata jääda,” ütles Eesti Energia juhatuse liige Raine Pajo pressiteate vahendusel. “Kutsun kõiki märkama ja soovitama õpetajaid osalema programmis “Lae end”, sest just tublidest füüsikaõpetajatest ja inspireerivatest füüsikatundidest sõltub meie inseneride järelkasv.”

Mai algusest saavad kõik õpilased, vilistlased, kolleegid ja haridusjuhid esitada programmi põhikooli füüsikaõpetajaid. Korraldajad julgustavad üles seadma õpetajaid ka venekeelsetest koolidest, et toetada neid eestikeelsele haridusele üleminekul. Kandidaate oodatakse 25. maini veebilehel laeend.ee.

Kõikide esitatud ja kandideerimisvideo saatnud (pärast programmi esitamist saadetakse õpetajale kutse, siis tuleb teha video, A.A) õpetajate seast valitakse juuli alguseks välja kümme, kes saavad osaleda tasuta koolitussarjas. Tutvutakse nüüdisaegsete ja efektiivsete õppemeetoditega. Peale selle saavad õpetajad vahetada kogemusi mitmekesise ja huvitava füüsikatunni ettevalmistamise üle, täiendada enesejuhtimise ja esinemisoskusi ja võtta osa õppekäikudest ettevõtetesse, et tutvuda inseneriameti argipäevaga.

Koolitust korraldatakse teist aastat. Mullu ei osalenud Pärnumaalt ühtki õpetajat. Korraldajad loodavad tänavu muutust.

Programmi lõpetamisel saavad osalejad käesoleva aasta õpetajate keskmise palga suuruse preemia ja uuenduslikud füüsikaõppe komplektid, mida oma koolis kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles