Kuidas käituda liiklusõnnetuse korral ja tagada endale kaitse sobiva kindlustuse abil?

Copy
Foto: Shutterstock

Kui oled autoomanik, on kindlustus ilmselt juba sulle tuttav teema. Kuid kas oled mõelnud, mida teha liiklusõnnetuse korral ja kuidas kindlustus võib sellises olukorras aidata?

Liiklusõnnetused võivad juhtuda igaühega, olenemata sellest, kui ettevaatlikult me ka ei sõidaks. Kui õnnetuses on kannatanu, on oluline osata astuda õigeid samme ja anda kannatanule vajalikku abi. Seetõttu on oluline teada, kuidas käituda, et vältida halvimaid tagajärgi ning katta kulud, mis võivad õnnetuse tagajärjel tekkida.

Toimimine liiklusõnnetuse korral: esmaabi andmine

  • Esimene samm õnnetuse korral on alati helistada hädaabinumbrile 112 ning teavitada häirekeskust, mis juhtus, kus juhtus ning kellega juhtus.
  • Kui palud telefoni teel abi, räägi rahulikult ja selgelt ning vasta kõikidele küsimustele, et edastada täpset informatsiooni ning saada kõige kiiremini abi.
  • Samal ajal tuleb hinnata olukorda ning otsustada, kas kannatanu vajab esmaabi või tuleb oodata kiirabi saabumist. Kui sa ei ole esmaabi andmist õppinud, siis on oluline kooskõlastada esmaabi vajadus päästeametiga.
  • Ära katkesta kõnet enne, kui dispetšer on selleks loa andnud.
  • Kannatanu teadvuse kontrollimiseks tuleb temaga rääkida ja küsida tema nime ning mille üle ta kaebab. Teadvusel inimene vastab kõigile küsimustele, kuid teadvusetu mitte.
  • Raskes seisundis ja teadvuseta kannatanu tuleb panna lamama külili asendisse ning katta kannatanu soojalt, et vältida mahajahtumist.
  • Oluline on ka kontrollida kannatanu hingamist. Kui kannatanu on teadvuseta, tuleb kontrollida tema hingamist ning vajadusel alustada suult-suhu hingamist ja südamemassaaži. Kõrvaga võib kuulda hingamist, põsega tunda õhu liikumist ning silmaga näha, kas kannatanu rindkere liigub hingamise taktis. Vabasta kannatanu hingamisteed ja vajadusel puhasta suuõõs võõrkehadest.
  • Kui kannatanu ei hinga ega liigu, on oluline alustada elustamist võimalikult kiiresti. Selleks sulge kannatanu nina sõrmedega ning aseta huuled tema suule, et puhkuda kaks tugevat hingetõmmet tema kopsudesse. Seejärel kontrolli kannatanu pulssi unearterilt - kui seda on tunda, jätkake hingamistehnikaga, kuni kiirabi saabub.
  • Kui pulssi pole tunda, alusta rinnaku keskel asuvale kohale asetades südamemassaaži 80-100 korda minutis. Oluline on meeles pidada, et südamemassaaži tehes peavad abiandja käevarred olema sirged, kannatanu peab lamama kõval pinnal ning elustamist tuleb jätkata seni, kuni saabub professionaalne meditsiiniline abi või kuni kannatanu pulss ja hingamine ise taastuvad. Elustades pea meeles teha iga 30 südamemassaaži järel 2 hingamist.
  • Kui kannatanul on haavadest tekkinud suur verejooks, siis tuleb see koheselt peatada kõigi käepäraste vahenditega, näiteks suruda haav käepärasest riidematerjalist tehtud rulliga või oma sõrmedega kinni. Tõsta jäse üles (südamest kõrgemale) ja tee jäsemete haavale rõhkside.

Mida teha, kui tuvastad abivajajal luumurru?

  • Kui jäseme asend on ebanormaalne, siis on tegemist luumurruga;
  • Kinnise luumurru korral hoidu liigsetest liigutustest ja võimalusel pane ümber vigastatud koha külma (külmakott, jää, külmgeel jms): see aitab vähendada verejooksu ja valu;
  • Kata kannatanu soojalt ja paku talle juua;
  • Lahtise luumurru korral jäta haav nii nagu on, sest võib tekkida suur verejooks;
  • Kutsu kiirabi.

Kuidas toimida sündmuspaigal viibides?

Õnnetuse paigas viibides tee kõik, et liiklus sündmuskohal oleks ohutu ja õnnetuse tagajärjed ei muutuks raskemaks. Sõidukit või õnnetusse puutuvaid esemeid tohib enne politsei kohale jõudmist liigutada vaid siis, kui teiste sõidukite liiklus on võimatu ja eelnevalt on tunnistajate juuresolekul ära märgitud sõiduki ja esemete asend ning jäljed.

Liikluskindlustus

Samuti on oluline teada, milline kindlustusleping katab liiklusõnnetuse tagajärjel tekkinud kahjud. Liikluskindlustus katab tavaliselt kõik õnnetuses tekkinud kahjud, kuid kaskokindlustus katab ka autoomaniku enda poolt tekitatud auto kahjustumise või hävimise. Seega, kui oled autoomanik, on soovitatav võtta nii liikluskindlustus- kui ka kaskokindlustus.

Kokkuvõttes on liiklusõnnetuste korral oluline säilitada rahu ning osata astuda õigeid samme, et aidata kannatanut ning vältida õnnetuse tagajärgede halvenemist. Ole liikluses ettevaatlik ning veendu, et sul oleks olemas kehtiv liikluskindlustus.

Copy
Tagasi üles