Koidula muuseum pühendab nädala papa Jannsenile

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Koidula muuseum avab Jannseni nädalal ühtlasi oma aiahooaja.
Koidula muuseum avab Jannseni nädalal ühtlasi oma aiahooaja. Foto: Mailiis Ollino

Johann Voldemar Jannseni 204. sünniaastapäeva puhul pühendab Koidula muuseum Pärnus nädala Postipapale. 15. mail algav teemanädal toob Jannseni ja ta tütre Lydia Koidula kunagisse kodusse rea kultuurisündmusi.

Muuseumi juhataja Elmar Trink leiab, et Johann Voldemar Jannsen väärib eestluse äratajana Pärnu ajaloos senisest suuremat tähelepanu ja tähendusruumi. “Hariduse ja kultuuri tasakaaluka arengu tulemusena sündisid meie riigi sümbolid: eesti rahvuslik kirjandus ja ajakirjandus, rahvuslik liikumine, laulupidude traditsioon ja hümn,” märkis Trink.

Teisipäeval on linnarahvas oodatud tseremooniale muuseumi aeda, et istutada mulda Koidula roos ja pärjata tänavune Jannseni preemia laureaat, kauane ja pühendunud pedagoog Riina Müürsepp. Kevadist aiapidu ilmestavad muusikalised etteasted, sealhulgas Pärnu kammerkoor Elo Kesküla juhatusel.

Samuti avatakse tänuõhtul Lydia ja ta õe Eugenie kirjadel põhinev näitus “Armsaim õekene”.

“Õdede kirjavahetus on vaid osa Eesti kultuuriloolises arhiivis säilitatavast Koidula mahukast kirjavahetuse pärandist, kus on kokku 400 kirja. Kahjuks on see säilinud lünklikult ega moodusta, erinevalt Kreutzwaldi ja Almbergiga peetust, terviklikku dialoogi. Loomult perekondlikud, igapäevaelu käsitlevad kirjad on aga ajastu mentaliteedi, olustiku ja Koidula isiksuse mõistmiseks-mõtestamiseks jätkuvalt kõnekad,” leiab näituse koostaja Kristiina Vunk.

Kolmapäeval peab akadeemik Karl Pajusalu Jannseni klassiruumis loengu “Püsiv ja muutuv Pärnu keeles”. Muuseumi juhataja sõnutsi on teema Postipapa nädalal igati sobiv.

“Jannsen kasutas oma kirjatöödes ja ajalehes õnneks Pärnumaa keelt, mõjutades seeläbi eesti kirjakeele kujunemist meile harjumuspäraseks,” rääkis Trink. Põlise pärnakana on Pajusalu uurinud, kuidas on Pärnu kandi keelekasutus viimase 160 aasta jooksul arenenud, muutunud ja püsinud.

Muuseumiööl oodatakse peresid Koidula muuseumi aeda oma õhtut sisustama. Algava aiahooaja esimesel Lolla perepäeval “Mis aias?” jagub mänge, seiklust, tegevust ja vaatamist nii pisematele kui suurtele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles