Fotod Politsei ja vabatahtlikud otsivad kadunud Mduduzit päratult ränkraskelt maastikult

Copy
Lääneranna vallas on esmaspäeval kadunud Mduduzi leidmiseks käivitatud viimase aja ulatuslikumaid otsinguid. Politsei staabis Vatla mõisa juures käib neljapäeval kibekiire töö ja operatiivne teabevahetus.
Lääneranna vallas on esmaspäeval kadunud Mduduzi leidmiseks käivitatud viimase aja ulatuslikumaid otsinguid. Politsei staabis Vatla mõisa juures käib neljapäeval kibekiire töö ja operatiivne teabevahetus. Foto: Mailiis Ollino

Soe kevadpäike paitab põski. Linnud siristavad. Siin, Lääneranna valla külje all, valitseb harilikult harras vaikelu. Iseäranis idülliline peaks siin olema praegu, kesk rohelust ja tärkavat loodust. Aga ei ole.

Vatla mõisa esine on tulvil operatiivsõidukeid. Ühed tulevad, teised lähevad. Inimesed toimetavad ja sagivad siia-sinna. Kuulda on vahetut kiiret infovahetust. Siin asub politsei staap.

Esmaspäeva õhtul teatati politseile, et Lääneranna vallas Nurmsi külas on kodunt lahkunud 64aastane Mduduzi. Kohe alustati kopteriotsinguid ja kohale ruttasid sihtasutuse Kadunud operatiivse otsingugrupi (OPEROG) vabatahtlikud.

Mduduzi murest murtud abikaasa sammub rahutult mõisa ümbruses. Ta on äärmiselt tänulik kõigile, kes on tulnud appi tema lähedast otsima. Ja tõdeb pisarsilmi, et mida aeg edasi, seda kriitilisemaks olukord muutub.

Ühe auto järel haagises puhkavad äsja raskelt maastikult naasnud kaks hobust. Maastik, kust Mduduzit otsitakse, on tõesti nii raskesti läbitav, et kaasatud on kaks head inimest hobustega.

Umbes 30 inimest läbib parasjagu rasket maastikku ahelikus. Audru–Tõstamaa–Nurmsi maanteed pidi suundub nähtavasti maastikule üks ATV-juhtidest, oranž vest seljas.

Audru–Tõstamaa–Nurmsi maanteed pidi suundub nähtavasti maastikule üks ATV-juhtidest.
Audru–Tõstamaa–Nurmsi maanteed pidi suundub nähtavasti maastikule üks ATV-juhtidest. Foto: Lauri Habakuk

Staabis valge kaubiku küljel on päratust alast aerofoto, millel tähistatakse pidevalt kohti, mille politseinikud ja vabatahtlikud on läbi otsinud. Sinivalge politseiauto kapotil lebavad kaardid ja paberid kõikvõimaliku vajaliku teabega.

“Nii mastaapseid otsinguid pole meil ammu olnud,” tõdeb Pärnu politseijaoskonna piirkonnapolitseinik Evelin Engel-Lepp. Otsinguala on nii suur, sest kellelgi pole õrna aimugi, mis suunas Mduduzi läks. Nii tuleb kontrollida absoluutselt kõike.

Peale kolmel korral kasutatud kopteri on linnulennult kadunud inimest otsitud droonidega, nii päästeameti kui vabatahtlike omadega. Ülevalt aga ei näe tihedasse metsa. Ja metsa, mida läbi kammida, on palju.

Staabis valge kaubiku küljel on päratust alast aerofoto, millel pidevalt tähistatakse kohti, mille politseinikud ja vabatahtlikud on läbi otsinud.
Staabis valge kaubiku küljel on päratust alast aerofoto, millel pidevalt tähistatakse kohti, mille politseinikud ja vabatahtlikud on läbi otsinud. Foto: Mailiis Ollino

“Seal on metsa, raba, seal on erinevat ja väga rasket maastikku,” lausub Engel-Lepp. “VÄGA raske maastik on.”

Nagu Engel-Lepp tõdeb, pole praegusel juhul võimalik oletadagi, kus kadunud inimene asub. Nad peavad tema kodu ümber tohutul alal läbi otsima kõik tõenäolised trajektoorid. Ja seda palju kordi. “Otsingutega on kahjuks nii, et mõnikord võib midagi kahe silma vahele jääda ja samad kohad tuleb üha uuesti üle vaadata,” nendib politseinik.

Mduduzi kadumisest saati on olnud ainult tööpäevad. Nii on otsijaid õhtuti pärast töölt vabanemist lisandunud.

“Olen vabatahtlikele väga, väga, väga tänulik,” rõhutab Engel-Lepp. “Inimesed on hea südamega ja tulevad appi. Mõlemal varasemal päeval on olnud meil õhtuks üle 40 vabatahtliku koos.”

Kokku tuleb neid enamgi, sest iga päev pole otsinud ühed ja samad inimesed. Samuti ei otsita korraga: mõni tuleb, mõni läheb.

Piirkonnapolitseinik Evelin Engel-Lepp on ülitänulik kõigile vabatahtlikele, kes on tulnud appi kadunud inimest otsima.
Piirkonnapolitseinik Evelin Engel-Lepp on ülitänulik kõigile vabatahtlikele, kes on tulnud appi kadunud inimest otsima. Foto: Mailiis Ollino

Engel-Lepa sõnutsi on nad ülitänulikud, kui veel inimesi appi tuleb. Ta paneb aga aidata soovijaile südamele tulla esmalt Vatla mõisa juurde staapi. Omapead ei tasu otsima minna. Esiteks seetõttu, et nii võib inimene jäljed ära rikkuda. Otsijad lastakse kindlale alale alles siis, kui jäljekoer on selle üle käinud.

Peale selle valitseb oht, et omapead maastikule suunduv inimene võib ära eksida. Politseil on ülevaade, kes kus parasjagu kadunud inimest otsib. Niisamuti on OPEROGi vabatahtlikel omade paiknemise kohta ülevaade.

Engel-Lepp kiidab ja nimetab politsei väga headeks koostööpartneriteks vabatahtlikke OPEROGist, kes tulid appi juba esmaspäeva õhtul. Kohe pärast seda, kui politseile oli teatatud Mduduzi kadumisest.

OPEROGi vabatahtlik Annely Kauril on Nurmsi kandis Mduduzit otsinud esmaspäeva õhtust alates iga päev. “Esimesel ööl sõitsime metsateedel hästi aeglaselt, vilistasime ja hüüdsime, vilgutasime tuledega,” meenutab Kauril, kelle õlul on vabatahtlike töö koordineerimine otsingustaabis.

Igal otsingupäeval on OPEROGi inimesi väljas olnud kümmekond, peale selle juhivad nad appi tulnud kohalikke. “Kammime ahelikus, metsatuka haaval maastikku läbi. Vaatleme drooniga õhust ja patrullime ATV-ga metsateid. Kui pimedaks läheb, saadame metsateedele välja autopatrullid,” seletab Kauril, kelle päevad on veninud kaheni öösel, et hommikul kuuest ärgata.

Kauril teab, et muidu perega Inglismaal elav Mduduz veedab Nurmsi külas kolmandat suve ja jalgsi on ta käinud vaid kodu ja poe vahet. Seega pole mees siinse loodusega kuigi tuttav ega orienteeru maastikul hästi. Teada on seegi, et kindlasti oli ta viimati kodus esmaspäeva keskpäeval. Sama päeva õhtul olevat nähtud teda Nurmsi–Vatla teel kõndimas. Mis edasi juhtus, pole teada.

Mduduzi mobiiltelefoni aku on tühi ja positsioneerida teda ei saa.

Vatla mõisa ees on politsei staap.
Vatla mõisa ees on politsei staap. Foto: Mailiis Ollino

Kaurili hinnangul mees enam maastikul ilmselt ise ei liigu. Otsinguala on tohutu, mistõttu on appi vaja veel vabatahtlikke, et võimalikult suur ala läbi kammida. Õhtul liigutakse mehe kodu poolt suunaga Lõunassoole. Otsitakse pimedani.

Kaurili lapsel on sünnipäev. “Nukrasti kukkus välja küll,” ohkab naine, kuid peab lapse tähtpäevast olulisemaks inimese elu päästmist. “Oleme sellel lainel, et täna veel on lootust. Hommikul leiti jälg, millest ei saa aru, kas selle jättis libisenud loom või inimene. Seal on praegu politsei koeraga ja meie droon. Kui koer ära tuleb, siis läheb meie ahelik peale.”

Vabatahtlik kiidab politseid, kes on nii kaua väljas olnud ja vabatahtlikele süüagi pakkunud. “Meil on inimene kadunud. Pole oluline, kust maalt ta on. Maa on meil üks, piirid on inimeste pandud,” sedastab Kauril.

Eesti mattub ööpimedusse. Ja siis tõuseb päike taas. Reede kostitab meid samuti kevadsoojusega. Paljude inimeste südames on aga valu ja silmis pisarad. Mduduzi on endiselt kadunud. Kus sa küll oled, Mduduzi?

Piirkonnapolitseinik Engel-Lepp tõdeb reede pärastlõunal, et politsei ja vabatahtlikud otsisid esmaspäeva õhtust neljapäeva hilisõhtuni meest suurte jõududega, paraku teda leidmata.

"Täna tuli meile vihje, et Mduduzi-sarnast inimest nähti liikumas Haapsalu–Ääsmäe maanteel. Kontrollisime seda infot, kuid paraku ei olnud tegemist Mduduziga," avaldab politseinik. "Kontrollime igat vihjet või infokildu, mis aitaks meid mehe leidmisele lähemale. Edasised otsused maastikul otsingute jätkamise suhtes teeb politsei vastavalt laekunud uuele infole. Mehe otsingud jätkuvad, kuni ta leitakse. Maastikul jätkavad reedel ja vajadusel ka nädalavahetusel praeguse seisuga otsinguid vabatahtlikud, kes kammivad läbi Kunila küla poole jäävat ala."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles