Pärnus linastub koos aruteluga Levila dokumentaalfilm Rail Balticust

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Hanna Samoson avastamas Rail Balticu plaanitavat raudteetrassi.
Hanna Samoson avastamas Rail Balticu plaanitavat raudteetrassi. Foto: Madis Veltman

Kolmapäeva õhtul on huvilised oodatud Pärnus Wunderbaari, kus toimub Levila dokumentaalfilmi “Trail Baltic. Väljasõit rohelisse” Pärnu esitlus ja arutelu.

Režissöör Marianne Kõrveri ja Levila ühistööna valminud dokumentaalfilm vahendab poolteise tunniga loo Rail Balticu 213 kilomeetri pikkusest trassist, mille kunstnik Hanna Samoson kehakaameraga läbi kõndis. Enda sõnutsi kohtas ta sellel teekonnal Eesti inimese hinge.

“Trail Baltic” ei ole traditsioonilise vormiga dokumentaalfilm, see on road movie läbi Eesti võsade, kraavide, rabade ja metsatukkade, kus kohtumised inimestega on juhuslikud, vahetud ja ausad. Film ei ole Rail Balticu poolt ega vastu, vaid näitab arvamuste paljusust, muutustega toimetulemise protsessi ning jäädvustab eluolu ja maastikke ühes kaduvas ajahetkes.

Kaader Levila ja Marianne Kõrveri dokfilmist “Trail Baltic. Väljasõit rohelisse”.
Kaader Levila ja Marianne Kõrveri dokfilmist “Trail Baltic. Väljasõit rohelisse”. Foto: Filmikaader

“Meie lugu võiks rääkida ka Nursipalu harjutusväljakust, Saaremaa tuuleparkidest, Emajõe-äärsest tselluloositehasest või tuumajaamast, sest kõigi nende näidete puhul põrkuvad suured tehnoloogilised ideed sooviga säilitada midagi, mis on kellelegi meist ülimalt tähtis,” lausus Levila asutaja Daniel Vaarik filmi tutvustuseks.

Pärast filmi toimub arutelu, milles osalevad Levila eestvedaja Daniel Vaarik, Pärnu linnapea Romek Kosenkranius ja Tartu ülikooli Pärnu kolledži direktor Garri Raagmaa. Vestlust juhib Pärnu kirglik patrioot, muusik ja Tallinna ülikooli doktorant Heiko Leesment.

Idee Levila filmi Pärnu esitluse korraldamiseks sündis Leesmendil matkates kunagisel raudteel, mis viis Pärnust Riiga kuni 1992. aastani.

Heiko Leesment.
Heiko Leesment. Foto: Mailiis Ollino

“Alustasin 2020. aastal tõsisemalt matkamisega ja võtsin endale eesmärgi läbida mitmes etapis jalgsi Pärnu–Riia raudteetrass, mis 1981. aastal avati. Tahtsin ise kogeda seda, mis mõju on raudteel olnud neile kohtadele, mida see kunagi läbis ja mis neist  tänaseks on saanud,” avaldas muusik.

Nüüdseks on Leesment oma matkaga jõudnud Lätis Maszalacsasse ehk 80 kilomeetrit on veel jäänud Skulte jaamani, kuhu Läti poolel (elektri)raudtee veel säilinud on. “Mõne nädala eest tegin just täielikult võssa kasvanud 32kilomeetrist lõiku läbi Ruhja kandis, kust raudtee 1990ndate alguses lihtsalt ära varastati ja nii raudteeühendus Riiaga katkeski,” avaldas pärnakas.

Pärast seda märkas ta Daniel Vaariku üleskutset korraldada oma kogukonnas “Trail Balticu” vaatamisi ja arutelusid.

“Ma ei mõelnud kaua ja saatsin mõne e-kirja, sest meid Pärnus puudutab raudtee teema väga ja ma arvan, et see film ja arutelu peavad Pärnusse jõudma,” selgitas Leesment.

Ühine prii filmivaatamine ja sellele järgnev arutelu algab Wunderbaaris kell 18.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles