Kolumn Kas linnavolinik ei peaks mõtlema ametivahetusele?

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Kohtunik Leana Tamm esitas õigustatud küsimuse, kas linnaasjade pärast muretsemise asemel ei peaks Edmond Penu laste ülalpidamiseks tööle minema ja raha teenima.
Kohtunik Leana Tamm esitas õigustatud küsimuse, kas linnaasjade pärast muretsemise asemel ei peaks Edmond Penu laste ülalpidamiseks tööle minema ja raha teenima. Foto: Mailiis Ollino

Kummastav on mõelda, et meie, pärnakate elukorralduse suhtes saab sõna sekka öelda mees, kes ei suuda enda rahaasju sedavõrd korras hoida, et oma lastele elatist maksta. Seda juba aastaid. Kohuski soovitas tal linna arenguga tegelemise asemel palgatööle minna.

Jutt käib Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna liikmest ja Pärnu linnavolinikust Edmond Penust. Rahvaesindaja kirjutas möödunud kuul veebiväljaandes Eesti Eest, mis reklaamib end kui “Kõige Sõltumatum Uudisteleht”, arvamusloo, mille pealkirjastas “Meid juhivad kaabakad, varganäod ja korruptandid!”. Loos juhib ta tähelepanu reformierakondlasest rahandusministri Mart Võrklaeva kunagistele väidetavalt kahtlastele tegemistele vallavanemana Rae vallas Harjumaal. Kõnealusel juhul tundub, et Penu peaks sügavalt peeglisse vaatama, kuna ta endagi hing pole plekitu.

Lahus elavate vanemate elatise süsteemi on kritiseeritud, et see on ühele poole kaldu. Enamasti peetakse silmas, et lapsega koos elav vanem saab võsukese igapävase hoolitsemise eest liiga palju raha. Samal ajal ei keela keegi teha mõistlikku kompromissi, et maksta veidi vähem ja nii, et kõigil oleks võimalik mõistlikult elada.

Elatisvõla tõttu kohtusse antud Penu kuulates tekkis mõte, et ükski isa ei peaks laste heaolu arvelt varjama oma tegelikku rahalist seisu. Sisuliselt on see varastamine oma kõige lähedasematelt inimestelt.

Penu mullune aastasissetulek 2400 eurot tundub naeruväärne.

Tunnustan kohtunik Leana Tamme otsekohese suhtumise eest. Ta esitas õigustatud küsimuse, et kas linnaasjade pärast muretsemise asemel ei peaks mees laste ülalpidamiseks tööle minema ja raha teenima.

Penu mullune aastasissetulek 2400 eurot tundub naeruväärne. Kord kuus volikogu töös osalemise eest saab ta 125 eurot ja kahes komisjonis istumise eest 100 eurot kuus. Viimast muidugi juhul, kui ta kohal käib.

Loogiline oleks, et selline tasu on justkui lisa põhisissetulekule, mitte pea ainus ametlik töötasu, mis iga kuu pangakontole laekub. Arvata võib, et suurele osale volinikest on see pigem taskuraha kui palk.

Võlgu olev ja kohtu eest oma elukoha andmeid varjav rahvasaadik kuulus enne viimaseid kohalike omavalitsuste valimisi Pärnus võimuliitu ehk on rääkinud kaasa suvepealinna arengusuundade ja rahaasjade suhtes. Selles valguses tundub kaaskodanike nimetamine varasteks ja kaabakateks eriti silmakirjalik.

Kui tervis kehv ja juhuslikke ehitustöid enam teha ei saa, oleks ehk aeg õppida mõni amet, kus ei pea kurnama füüsist, aga ikkagi raha teenida?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles