Mabor tõi Sadama korvpalluritele uue hingamise: pronksist lahutab nüüd võit

Märt Pilme
, reporter
Copy
Gert Kullamäe usaldas Dut Biar Andrea Mabori ja lõunasudaanlane ei petnud ootusi.
Gert Kullamäe usaldas Dut Biar Andrea Mabori ja lõunasudaanlane ei petnud ootusi. Foto: Urmas Luik

Pärnu Sadama peatreener Gert Kullamäe lülitas pronksiseeria kolmandaks matšiks Viimsi vastu algkoosseisu 215sentimeetrise lõunasudaanlase Dut Biar Andrea Mabori. 

Pikakasvuline mängumees oli ses seerias varem platsil viibinud üksnes kaks sekundit.

Nüüd tuli ja tegi: lajatas juba esimesel minutil vastaste põhitsentrile Ronalds Zakisele sellise kulbi, et jõujuurikas oli kodusaalis siruli. 

21aastase leegionäri esimene sett kestis täpselt kümme minutit – ükski teine suvepealinna klubi mängija ei olnud platsil tervet veerandit! 

Ei ühtki viset ega pallikaotust, viis lauda ja blokk. Sadam seisis maa-alas ja Mabori valvatav korvialune oli lukus. Seda näitas madal skoorgi. 14:13 Pärnu kasuks. Lõuna-Sudaani keskmängija oponendid, Zakis ja Viimsi staar Malik Toppin olid kahe peale pannud viskeid 1/9. Tubli poiss, Mabor!

Hiljuti haigusega kimpus olnud Saimon Sutt alustas pingilt. Samuti nagu põhipikk Matthew McCarthy. Muidu korvialuste rotatsioonis Ivo Van Tamm tegi küll pingi taga usinalt sooja, ent platsile ei tulnudki ja jalutas riietusruumi 34:35 kaotusseisus. Tiimid näitasid närust visketabavust: kodumeeskonnal oli see 28, Sadamal 37. Rabe andmine, mänguilu puudus.

Pärnut – kes on viimase 20 päeva jooksul pidanud kaheksa matši – vedasid 11 silmaga Isaiah Hart ja kapten Mihkel Kirves (8), kes hiljuti vigastas hüppeliigest. Nüüd sai paugu vastu jalga Robert Valge, kes enne poolaja lõppu liipas pingile kuue punkti ja valugrimassiga.

Teise poolaja alguses, oma 17. minutil võttis Mabor ette esimese viske. Oli end 703 pealtvaataja ees õigel ajal korvi alla sisse seadnud, sai Hartilt hea söödu ja lajatas uhkes üksinduses kahe käega pealt – Kullamäel oli pintsak läinud ja Pärnu saavutas suurima, kuuepunktise edu (44:38). Kui lõppes periood, kus tabati kuuest kolmesest neli, oli sellest alles kolm (57:54).

Otsustavat veerandit dirigeeris Sadam. Kui poolajal mängukõlblikuks putitatud Valge tabas perioodi keskel oma teise kolmese ja McCarthy järgmisel korvi alt kaks ära keerutas, kasvas eduseis juba kahekohaliseks (71:61).

Kodumeeskond pusis mis ta pusis, aga enam ohtlikult järele ei jõudnud. Viimsikate lõpp läks lappama: enne lõpusireeni saatsid kohtunikud riietusruumi nii Egert Halleri kui peatreener Valdo Lipsu. 

Isaiah Hart (palliga) tegi vinge partii.
Isaiah Hart (palliga) tegi vinge partii. Foto: Madis Veltman

Pärnakad said seeria võtmemängu järel juubeldama hakata, kui tablool säras 80:71. Esmaspäeva õhtul tõi edu kompromissitu võitlus, vastasest parem energia ja viskeprotsent (46 vs. 33).

Sadama sangariks kerkis Hart, 35 minutiga lajatas 27 silma (visked 9/15) ja võttis üheksa lauda. 

Kirves lisas 17, Valge 15 ja Sutt üheksa punkti. Oma pronksiseeria mänguaja 630kordistanud Mabor müttas platsil pea 21 minutit: kaks silma (1/1), seitse lauapalli, üks sööt, kaks blokki, kolm viga ja null (!) pallikaotust.

Viimsi parimana skooris Zakis 14 punkti (visked 5/19). Devin Harris, Karl-Johan Lips ja Toppin panustasid igaüks 12 silmaga. 

Sadam juhib kolme võiduni mängitavat vastasseisu 2:1. Kas medalid saadakse kaela kolmapäeval kodusaalis? “Selline plaan on küll,” vastas Valge mängujärgses intervjuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles