Kaisa Raadik ⟩ Haridus ei pääse tehisarust

Kaisa Raadik
, Tartu ülikooli Pärnu kolledži disainmõtlemine ja digiturunduse õppekava programmijuht
Copy
Tartu ülikooli Pärnu kolledži disainmõtlemise ja digiturunduse õppekava programmijuht Kaisa Raadik.
Tartu ülikooli Pärnu kolledži disainmõtlemise ja digiturunduse õppekava programmijuht Kaisa Raadik. Foto: Mailiis Ollino

„Vesipruul hakkas värske jõuga tööle; töö oleks kiiresti edenenud, kui ta mõne hea hakatuse oleks leidnud. Aga see oli tema õnnetus: hakatust ei olnud kusagilt leida. Liigutavaid jutulõppusid oli tal enam kui küllalt käepärast, näituseks: “Kolme nädala pärast olid Juhani ja Miina õnnelikud pulmad.” – “Nõnda sai kurjategija oma teenitud palga kätte.” – “Salomon sai kuulsaks ja rikkaks meheks, kuri Jaan aga käis tema ukse taga kerjamas.”

(E. Bornhöhe, “Kuulsuse narrid”)

Tehisaru on jõudnud meie igapäevaellu ja muutnud selles palju: internetiotsingud on tõhusamad, tekkinud on uued harjumused oma tervist jälgida ja uudsed võimalused luua sekunditega pikk ja põhjalik tekst.

ChatGPT-nimeline tehisarul põhinev juturobot kasutab mahukat tekstikorpust, mille põhjal tuletab üsna loogilist ja asjalikku teksti, mida on raske inimese kirjutatust eristada. Samuti on masin võimeline jätkama teksti ja olema loominguline. See juturobot on eriline veel seepärast, et enamasti jätab suuremalt jaolt meelde, mida on konkreetse inimesega kirjutanud, ja suudab varasemate küsimuste juurde vajaduse korral hiljem tagasi tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles