Klassikaraadio lähetas Euroraadio džässorkestrisse pärnakast klahvpillimängija

Pärnu Postimees
Copy
Rahel Talts on lõpetanud Georg Otsa nimelise muusikakooli ja õppinud Taanis džässklaverit ja kompositsiooni.
Rahel Talts on lõpetanud Georg Otsa nimelise muusikakooli ja õppinud Taanis džässklaverit ja kompositsiooni. Foto: Edvardas Blazevic

Euroopa riikide noortest muusikutest koosnev Euroradio Jazz Orchestra esineb tänavu kontsertidega Leedus. Klassikaraadio saatis sel aastal orkestris Eestit esindama pärnakast klahvpillimängija Rahel Taltsi.

Euroraadio džässorkester (Euroradio Jazz Orchestra) on Euroopa ringhäälingute liidu (EBU) suurim ja mahukaim džässiprojekt, mis pannakse kokku alla 30aastastest silmapaistvatest muusikutest. Sel aastal juhendab orkestrit Leedu üks aktiivsemaid nüüdisaegseid heliloojaid ja tromboonimängijaid Jievaras Jasinskis ja orkestriga astuvad üles 18 muusikut 15 riigist. Eesti kõrval on orkestris esindatud Rootsi, Ukraina, Suurbritannia, Luksemburg, Leedu, Saksamaa, Norra, Austria, Prantsusmaa, Läti, Sloveenia, Tšehhi, Soome ja Horvaatia.

Klassikaraadio on Eestit esindama lähetanud Rahel Taltsi, kes mängib orkestris klaverit ja süntesaatorit. Talts on lõpetanud Georg Otsa nimelise muusikakooli ja õppinud Taanis džässklaverit ja kompositsiooni. Ta kirjutab ja arranžeerib muusikat oma 14-liikmelisele bändile, mis hiljuti esines ka festivalil Jazzkaar. Oma rahvusvahelise kvartetiga on ta hiljuti välja andnud debüütalbumi “Greener Grass”.

Euroraadio džässorkester annab Leedus kaks kontserti: 26. mail Kaunase Filharmoonia saalis ja 27. mail Vilniuse noorsooteatris, festivalil Vilnius Mama Jazz. Vilniuse kontserdi salvestab Leedu Raadio ja see jõuab lähiajal ka Klassikaraadio eetrisse.

Kontsertidel tuleb esmaettekandele spetsiaalselt orkestrile kirjutatud uudisteos “P(i)e(a)ce of Vilnius”, mille loomisel on Jievaras Jasinskis ainest saanud Vilniuse 700. aastapäevast. Tegemist on umbes 50 minutit kestva süidiga, mille üks läbivaid motiive põhineb numbrikombinatsioonil 1323.

Euroraadio džässiorkestri algus ulatub aastasse 1965. Esimese eestlasena sai EBU džässorkestris rahvusvahelise töö tuleristsed Raivo Tafenau aastal 1994. Eestit on orkestris esindanud näiteks Kadri Voorand, Joel Remmel, Aleksander Paal, Allan Järve, Holger Marjamaa, Heikko Remmel, Allan Kaljaste, Peedu Kass. Klassikaraadio on projektiga seotud olnud mitukümmend aastat. Rahel Taltsi osalemist EBU džässorkestris toetab Eesti kultuurkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles